Efekt motýlích křídel a petice za žraloky

Ač si mnozí z nás mohou říci, že nás problémy na druhém konci světa nemusí zajímat, opak je pravdou. Něco tak malého, jako je třepetání motýlích křídel totiž může v konečném důsledku vyvolat tajfun třeba i někde na druhé polovině světa. Planeta Země je jen jedna, společná pro nás všechny. Problematika žraloků se dotýká i samotné EU a tedy i nás. Co se tedy děje se žraloky?

Foto: Hans, pixabay

Žraloci obývali oceány už před více než 450 miliony lety, přečkali to, co jiné živočišné druhy vyhubilo. Pak přišel člověk a jeho čím dál dokonalejší způsoby lovu. Odhaduje se, že početnost některých druhů žraloků poklesla až na 10%. Přesto, že člověk má ze žraloků obavy a mnohým proto není tento druh milý, nelze nad jeho možným vyhubením mávnout rukou. Žralok je vrcholový predátor, který udržuje stabilitu podmořských ekosystémů – loví ryby, které by jinak ničily korálové útesy, jejich absence by měla dopad i na plankton a nárůst mořských řas. Za poslech určitě stojí reportáž českého rozhlasu Pokud budeme lovit žraloky dnešním tempem, přijdeme o ně, varuje americký biolog.

Kruté zacházení při lovu “pro ploutvičku”

Kromě toho, že se žraloci loví na maso (a tudíž zpracovávají téměř celí) jsou zejména v asijských zemích ceněny jejich ploutve. Z těch se totiž vyrábí polévka, která je např. na svatebním stole Číňanů tradicí. Žraloci jsou pro získání ploutví vyloveni, ploutve jsou jim uřezány za živa a zvířata jsou vhozena zpět do moře, kde umírají dlouhou a bolestnou smrtí. Více v článku Lahůdka pro otrlé: Žraločí ploutve!

Foto: 4bplusme, pixabay

Týká se to i EU a tedy nás

Přestože je zakázáno odstraňovat ploutve na palubě plavidel EU a ve vodách EU a žraloci musí být vykládáni s ploutvemi neoddělenými od těl, je EU jedním z největších vývozců ploutví a významným tranzitním uzlem pro celosvětový obchod s ploutvemi. Dle iniciativy Stop finning! je EU jedním z čelních subjektů využívajících žraloky a vzhledem k tomu, že inspekce na moři jsou nedostatečné, ploutve jsou stále nezákonně ponechávány na palubě, překládány nebo vykládány v EU.

Petice evropské občanské iniciativy: Stop Finning – Stop the trade (“Zastavme odstraňování žraločích ploutví – zastavme obchodování s nimi”)

Foto: Gina_Janosch, pixabay

Do konce ledna mohou všichni obyvatelé EU podepsat petici, jejíž cílem je ukončit obchodování s ploutvemi v EU, včetně jejich dovozu, vývozu a tranzitu, s výjimkou ploutví neoddělených od těl zvířat. Petici je možné podepsat na stránkách spravovaných Evropskou unií na https://eci.ec.europa.eu/012/public/#/screen/home

Autor textu: Zdeňka Nezmeškalová, Nadace na ochranu zvířat

Sdílet na sociálních sítích:

Komentáře jsou vypnuty.