Co dělat když… kočka dělá, co nemá?

Přesto, že problémové chování u koček není řešeno tak často, jako u psů, existuje a je třeba se jím zabývat. „Zakopaný pes“ spočívá velmi často pouze v nepochopení kočičí podstaty a potřeb. Majitelé zejména bytových koček řeší nejčastěji agresi, ničení vybavení a vyměšování mimo vyhrazená místa. Nelze obviňovat kočky z toho, že to dělají naschvál. Většinou se nám snaží svým chováním naznačit, že je něco v nepořádku a že cítí určitý diskomfort.

Foto: Adina Voicu from Pixabay

Agrese:

Dvě a více koček, zvláště pak různého pohlaví má mezi sebou více či méně závažné šarvátky. I když nejsou viditelné v podobě fyzického napadání, mohou probíhat ve formě psychické, kdy jsou pak „šikanovaní“ jedinci v trvalé nepohodě.

Musíme si připustit, že ne každá kočka ocení společnost druhé kočky. Ještě horší to pak může být ve vztahu kočka – kocour, kastrované – nekastrované (chovné) zvíře.

Existují doporučené postupy, jak kočičky seznamovat, ale ani tehdy to nemusí dopadnou dle našich představ.

Vždy bychom tedy měli myslet na blaho kočičky již doma žijící. Ona je součástí vaší rodiny a jí byste proto neměli, i přes vaše touhy a přání si pořídit dalšího mazlíčka, její komfort zhoršit.

O vzájemném sžívání si můžete přečíst článek Kateřiny Štiblické:

Tak mají se rády, nebo ne? Málo známé projevy agrese mezi kočkami

 

Ničení vybavení:

Kočka je šelma a nic na tom nemění fakt, že s námi či v naší blízkosti žije tisíce let. Kočka je vybavena drápky, kterými si kočkovité šelmy značí své teritorium.

Většina majitelů je zoufala z toho, když jim kočka ničí škrábáním gauče, sedačky, skříně, futra… a jediné, co je mnohdy napadne je zastřihnout jim drápky. Tím možná vyřeší důsledek, ale ne příčinu samotného problému.

Častým problémem v chovech bytových koček je nuda. Majitel prohlásí, že kočka prostě celý den prospí, trochu se pomazlí, nažere a zase spí… a pak občas provede právě nějakou tu lumpárnu.

Jenže přiznejme si, lenošit nás samotné může bavit den, dva, vytrvalé možná týden, ale celý život?

Foto: Markus Distelrath from Pixabay

Proto je potřeba kočkám poskytnou vyžití.

Mezi základní nástroje patří podnětné prostředí – tedy vybavení domácnosti různými škrabadly, kočičími stromy, systémem mostků, prolézaček, sem tam nějakou tou krabicí… ti šťastnější mají možnost kočičce zasíťovat balkon nebo dokonce vybudují bezpečnou venkovní voliéru.

K tomu nesmíme zapomínat na hru. Kočky si vydrží hrát do vysokého věku. Je nezbytné, dopřát kočkám hru ideálně každý den. K tomu slouží různé udičky stimulující kořist (ať už létající či lezoucí), hračky na klíček, laserová ukazovátka nebo hlavolamy v nichž jsou ukryté pamlsky. Každá kočička je individuum a tak je třeba vyzkoušet, co jí nejvíc zabaví.

Uvidíte, že pokud věnujete každý den alespoň 20 minut pro společnou hru s kočkou, zbavíte se i nepříjemných projevů.

Jak vybírat hračku najdete ve videu od MVDr. Martiny Načeradské: https://www.youtube.com/shorts/wYOqOD7DeAA

Interaktivní kočičí hra

Vyměšování mimo vyhrazená místa:

Kočka je velmi čistotné zvíře. Proto pokud nastane nějaký problém s hygienou, měli bychom se zamyslet zejména nad tím, zda nemá nějaký zdravotní problém nebo zda necítí nějaký nesoulad.

Problematické může být umístění toalety, složení substrátu, nepravidelné a málo časté čištění a nebo nedostatek toalet.

Pravidlo pro chovatele zní: Počet kočičích toalet má být vždy „n+1“, kdy „n“ znamená počet zvířat v domácnosti. Tedy, máme-li jednu kočičku, měla by mít k dispozici 2 záchůdky. U 3 kočiček by záchodky měly být už 4.

Pokud se vám nepodaří ani na základě našich doporučení sjednat doma klid a harmonii, doporučujeme obrátit se na některou z odbornic na kočičí chování:

Kláru Vodičkovou Nevečeřalovou

bad-kitty.cz

Kateřinu Štiblickou

Jsem kočičí behavioristka.

Nebo MVDr. Martinu Načeradskou

naceradska.cz

 

KOČKY NIKOHO to nemají jednoduché, trpí hladem, žízní, úrazy a nemocemi, dennodenně bojují o přežití. Péče o kočky nikoho je pak pro organizace, které zajišťují jejich odchyt, kastrace, adopce, velmi náročná, časově a především finančně. Proto jsme se rozhodli při příležitosti Mezinárodního dne koček (8. 8.) pro speciální srpnovou akci na jejich podporu, a to formou crowdfundingové sbírky na portálu Darujme.

Pomoci tak můžete i Vy, stačí si vybrat částku, kterou chcete kočičky podpořit.

https://www.darujme.cz/kocky-nikoho-a-mezinarodni-den-kocek

Děkujeme, že spolu s námi pomáháte zvířatům. Kočičkám obzvlášť.

 

 

Text: Zdeňka Nezmeškalová, Nadace na ochranu zvířat

Sdílet na sociálních sítích:

Komentáře jsou vypnuty.