Co dělat když… se kočka zraní?

Pro většinu z nás je domácí zvíře něco jako člen rodiny a je naší snahou mu zajistit co nejspokojenější život. Bytové kočky jsou od většiny nebezpečí izolované (i když ne od všech – o pádech z oken, či uvíznutí v oknech “na ventilačku” by vám mohli veterináři dlouho vyprávět), ale na kočky pohybující se běžně venku čeká nebezpečí doslova na každém kroku.

Foto: HeungSoon, pixabay.com

Mezi nejčastější úrazy u koček řadíme autoúrazy, pád z výšky (např. z balkonu nebo z panelákového okna), pokousání. Tato traumata mohou být pro kočku fatální, ale při správném postupu první pomoci může mít kočka šanci na uzdravení se. 

První pomoc u zvířat je od humánní první pomoci odlišná a to tím, že veterinární záchranka funguje jen v opravdu velkých městech a tak je poskytnutí první pomoci, stabilizace a transport na zachránci. U humánní první pomoci zavoláte záchrannou službu, kde vás operátor navede, jak první pomoc poskytnout a záchranka by u vás měla být do dvaceti minut. Po celou dobu je s vámi ale operátor, který vás uklidňuje a poradí, co dělat, když se stav zraněného zhoršuje. Zpět ale k první pomoci zraněné kočce. V první řadě je nutné dbát na své bezpečí. Když kočku srazí auto nebo vypadne z okna na silnici, nevrháme se bezhlavě do silnice, ale v klidu se nadechneme, rozhlédneme se, zda nám nehrozí nebezpečí a pak zraněné zvíře přeneseme na chodník nebo za krajnici silnice, během tohoto transportu dbáme na bezpečí, aby nás zvíře nepokousalo. Stav vědomí zjistíme oslovením, mírným zatřesením zvířete, poklepáním na oční bulvu a pohmatem na hrudním koši zjistíme, zda zvíře dýchá a zda mu tluče srdíčko. Pohmatem a zrakem zjistíme, zda nemá zvíře vnější krvácivé zranění. Je vhodné zkontrolovat barvu sliznic v tlamě. Bílá barva dásní nám značí velkou ztrátu krve, která může být pro kočku fatální. 

Za situace, že kočka nedýchá, ale tluče jí srdíčko, je nutné podat umělé dýchání z úst do čumáku. Při podávání umělého dýchání je nutné, aby kočka ležela na boku a měla krk v protažení. V případě, že kočka nedýchá a netluče ji srdce, je potřeba zahájit resuscitaci, a to tak, že kočku položíme na bok, rukou obejmeme hrudní koš ze sternální strany (spodní strana hrudníku, tam, kde se nachází hrudní kost) a rytmicky stlačujeme. Když se podaří kočku oživit, je nutné jednat velmi rychle. V první fázi je potřeba zavolat na nejbližší veterinu, kam máte namířeno, že vezete zraněnou kočku a proběhlo z vaší strany oživení a zda pro vás budou mít volného doktora. Může se totiž stát, že vás z kapacitních důvodů odkáží na jinou veterinární kliniku a vy byste tak zbytečně ztratili čas přejezdem. Po dobu transportu je nutné kontrolovat pravidelně aktuální stav vědomí, udržet tepelný komfort zvířete, při předání na veterině oznámit, že jste zvíře oživovali  v jakém stavu jste ho našli. U krvácivých poranění je vhodné krvácení ošetřit obvazem. U zvířat není nutné rány čistit dezinfekcí, protože to za vás udělají na veterině. Při masivním krvácení na končetinách je potřeba udělat tlakový obvaz, při poranění na hlavě nebo na hrudníku je vhodné udělat lehčí obvaz, aby byla rána na převoz zakrytá. V žádném případě nepodávejte tišící prostředky – analgetika. V případě podání humánních léků byste zvířeti mohli více uškodit než pomoci. Veškerou potřebnou medikaci dostane kočka při ošetření u veterináře. 

V případě zlomeniny končetin je dobré s kočkou manipulovat opatrně, nejlépe v transportní bedničce. Je možné končetinu zafixovat hliníkovou dlahou a obvazem, pravdou ale je, že na kratší transport to není až zas tak potřeba a manipulace s dlahou je pro kočku mnohdy více stresující než když necháme poraněnou končetinu volně bez obvazu. 

Z celého článku vyznívá, že majitel má velmi málo možností, jak zraněnému zvířeti pomoci. Pravdou ale je, že mnohdy méně znamená více a při správném postupu a rychlém jednání můžete zvířeti opravdu zachránit život. 

Bc Kateřina Šponarová

lektor a koordinátor vzdělávacích seminářů první pomoci pro psy

www.prvnipomocpsa.cz

 

KOČKY NIKOHO to nemají jednoduché, trpí hladem, žízní, úrazy a nemocemi, dennodenně bojují o přežití. Péče o kočky nikoho je pak pro organizace, které zajišťují jejich odchyt, kastrace, adopce, velmi náročná, časově a především finančně. Proto jsme se rozhodli při příležitosti Mezinárodního dne koček (8. 8.) pro speciální srpnovou akci na jejich podporu, a to formou crowdfundingové sbírky na portálu Darujme.

Pomoci tak můžete i Vy, stačí si vybrat částku, kterou chcete kočičky podpořit.

https://www.darujme.cz/kocky-nikoho-a-mezinarodni-den-kocek

Děkujeme, že spolu s námi pomáháte zvířatům. Kočičkám obzvlášť.

 

 

Sdílet na sociálních sítích:

Komentáře jsou vypnuty.