Co dělat když… se kočka ztratí

Páté povídání na téma Co dělat když…

tentokrát když se kočka ztratí

Není nutné, aby kočka chodila ven. Pokud máte možnost zajistit jí v rámci bytu nebo domu dostatek vyžití a zábavy, prostory, kde může uplatnit své přirozené chování, vhodná škrabadla, úkryty a hračky, pobyt venku ke spokojenosti nepotřebuje. 

Chodí-li ven, je logické, že jí může potkat mnoho nehod a kritických situací, kdy se může ztratit. Co teď? 

1/ Nepropadat panice. V klidu si sednout a promyslet všechny možnosti, jak kočku najít (zároveň vzít v úvahu i místa, kde se nejčastěji venku pohybovala).

2/ Dát informaci o ztrátě na úřad obce

3/ Obvolat blízké útulky pro kočky (kontakty najdete zde: https://www.svscr.cz/registrovane-subjekty-svs/registrovane-utulky-pro-zvirata/)

4/ Obvolat blízké veterinární ordinace

5/ Vyrobit letáky a vyvěsit v celém okolí

6/ Poptat se v místní hospodě (zásadní zdroj informací o dění)

7/ Využít služby Psího detektiva www.psidetektiv.cz

 

Je dobré hledat kočku spíše večer, kdy je klid a může spíše slyšet naše volání.

Mějte na paměti také to, že někdo může omylem kočku zavřít do kůlny nebo do garáže, když se tam schová a nikdo si toho nevšimne. Proto je dobré v sousedství dát opravdu všem vědět. 

Zásadní věc, kterou bychom měli udělat, abychom zvýšili možnost nalezení kočky, je nechat ji očipovat a zanést do některého z registrů (bez zanesení do registru je čipování k ničemu). Bohužel zatím není jeden centrální registr, k dispozici je několik registrů soukromých:  

BackHome.cz
Cipy-Znamky.cz
EvidenceKocek.cz
Help4Pet.cz
Identifikace.cz
Narodniregistr.cz
Pet2Me.eu
RegistrMikrocipu.cz

 

Nejlépe poradí veterinární lékař, který kočku očipuje.

Další možností, jak zvýšit šanci nalezení ztracené čičiny, je pořízení bezpečnostního obojku, na který se dá napsat kontakt na majitele a který se při uvíznutí sám rozepne (takže kočce nehrozí nebezpečí, že se někde zachytí a uškrtí se). 

Nejlepší prevencí je zajistit kočku tak, aby se ztratit nemohla. Přejeme, aby tyto informace potřeba nebyly, ale jak se říká, náhoda je… a štěstí přeje připraveným. 

 

KOČKY NIKOHO to nemají jednoduché, trpí hladem, žízní, úrazy a nemocemi, dennodenně bojují o přežití. Péče o kočky nikoho je pak pro organizace, které zajišťují jejich odchyt, kastrace, adopce, velmi náročná, časově a především finančně. Proto jsme se rozhodli při příležitosti Mezinárodního dne koček (8. 8.) pro speciální srpnovou akci na jejich podporu, a to formou crowdfundingové sbírky na portálu Darujme.

Pomoci tak můžete i Vy, stačí si vybrat částku, kterou chcete kočičky podpořit.

https://www.darujme.cz/kocky-nikoho-a-mezinarodni-den-kocek

Děkujeme, že spolu s námi pomáháte zvířatům. Kočičkám obzvlášť.



 


Nadace na ochranu zvířat: text: Pavla Dorničová, foto: Unsplash – Emre, Malek Dridi, Raphael Schaller

 

Sdílet na sociálních sítích:

Komentáře jsou vypnuty.