Co dělat když…si chci pořídit kočičku a přitom udělat dobrý skutek?

Rádi bychom si pořídili kočičku, ale nechceme žádné konkrétní plemeno, jen obyčejnou domácí číču. Jaké máme možnosti a kterým se raději vyhnout, aby náš neuvážený krok někde nepřinesl další utrpení?

 

V takovém případě bude nejlepší obrátit se na útulek nebo na spolek pečující o kočky.

Buď má kočičky přímo u sebe a může vám nabídnout konkrétní jedince, nebo má systém „dočasek“, tedy dobrovolníků (nejčastěji dobrovolnic), kteří pečují doma o kočičky, které spolek přijal pod svá křídla a kočičku si vyberete buď dle doporučení, nebo dle na webu či sociálních sítích zveřejněných profilů jednotlivých zvířat.

Bezprizorních KOČEK NIKOHO je stále nepočítaně, můžeme si vybrat od malých koťátek až po starší kočky či kocourky. Ti už mají tu výhodu, že mají naučené hygienické návyky, jsou zvyklí na lidskou péči a hlavně – jsou kastrovaní.

Z těchto institucí odchází kočičky otestované na kočičí nemoci, očkované a odčervené. Co se týče kastrací koťat, podmínkou osvojení je kastrace zvířat u nového majitele. Některé útulky a depozita vydají koťátko pouze do dočasné péče a smlouva o nabytí zvířete do vlastnictví je uzavřena až ve chvíli, kdy je kočička či kocourek vykastrován a toto nový majitel doloží veterinární správou.

Je dobré i v těchto případech dobře vybrat, z jaké organizace si kočičku vezmeme. Obecně platí, že si vždy prověříme, jak o kočičky v zařízení pečují a jestli se nejedná o tzv. „sběratele/ky“, kteří se snaží pečovat o enormní množství zvířat a kvalitní péči nezvládají (zvířata nemají odděleně, nedodržují karanténu, dochází k přenosu nákaz, zvířata jsou již od pohledu ve špatném stavu).  Pokud jde o útulek, měl by to být útulek registrovaný Státní veterinární správou, který musí splňovat určité standardy a je kontrolován. 

Seznam registrovaných útulků zde:  https://www.svscr.cz/registrovane-subjekty-svs/registrovane-utulky-pro-zvirata/. Údaje v databázi jsou přehledně rozdělené podle krajů, se základními informacemi o jednotlivých zařízeních. 

Nejsme-li si jisti, že chov kočičky opravdu zvládneme, můžeme nabídnout organizaci dočasnou péči (nebojte, se vším vám organizace poradí, většinou uhradí i všechny náklady, které jsou s dočasnou péčí spojené – krmení, odčervení, zbavení parazitů, testy aj.) a uvidíme, zda je kočka pro nás to pravé zvíře.

V každém případě je z čeho vybírat, kočiček je v těchto zařízeních nepočítaně a určitě se najde přesně taková, která do naší domácnosti zapadne. Pečovatelé (nejčastěji pečovatelky) v útulku či v dočasce své svěřence znají – kočky jsou individuality, mají různé povahy a temperament, vyptejme se proto na všechno a nechme si poradit. 

 

Hodně štěstí! 

 

KOČKY NIKOHO to nemají jednoduché, trpí hladem, žízní, úrazy a nemocemi, dennodenně bojují o přežití. Péče o kočky nikoho je pak pro organizace, které zajišťují jejich odchyt, kastrace, adopce, velmi náročná, časově a především finančně. Proto jsme se rozhodli při příležitosti Mezinárodního dne koček (8. 8.) pro speciální srpnovou akci na jejich podporu, a to formou crowdfundingové sbírky na portálu Darujme.

Pomoci tak můžete i Vy, stačí si vybrat částku, kterou chcete kočičky podpořit.

https://www.darujme.cz/kocky-nikoho-a-mezinarodni-den-kocek

Děkujeme, že spolu s námi pomáháte zvířatům. Kočičkám obzvlášť.

 

 

Autor textu: Pavla Dorničová, Nadace na ochranu zvířat

Sdílet na sociálních sítích:

Komentáře jsou vypnuty.