Kočky nikoho chtějí také slavit Mezinárodní den koček

Mezinárodní den koček připadá každoročně na 8. srpna. Ustanovil ho Mezinárodní fond ochrany zvířat (IFAW) a další organizace bojující za práva zvířat, aby zdůraznili význam koček v životě lidí. Přesto, že jsou kočky jedním z nejčastěji chovaných domácích zvířat (podle odhadů jich žije v domácnostech zhruba půl miliardy, další miliony pak na ulicích), mnohdy si chování lidí k nim nezadá se středověkem.

Kočky provází lidstvo už minimálně 10 tisíc let. Za tu dobu si prošly různými obdobími, ve kterých je lidé milovali i nenáviděli. Zatímco ke psům se moderní společnost civilizovaného světa naučila chovat často mnohem lépe než k sobě samotným, kočky jsou stále mnohde vnímány jako spotřební zboží, do něhož je přepychem investovat jakékoli prostředky. A tak i v 21. století tisíce koček vinou člověka trpí. 

Nemilované, nechtěné, nenáviděné… Kočky a kocouři, kteří se provinili jen tím, že se narodili. Ti, kteří měli to štěstí a odhození jako nepotřebný odpad přežili, se protloukají životem. Kočky se stávají velmi brzy matkami a byť často jsou ještě samy mláďaty, matka příroda jim velí pečovat o své potomstvo a přenést tak své geny do dalších generací. Kocouři, potrhaní, bolaví od věčných bitek, které k životu samců patří, porozumění a zájem také nevzbuzují. Jsou to „KOČKY NIKOHO“. 

Většina příběhů koček nikoho nemá happyend. Zemřou dříve či později bez povšimnutí. A přitom to začíná tak nevinně: „Pořídíme koťátko dětem, kastrovat nebudeme, je to proti přírodě“. Volně pobíhající Micinka či Mourek se za chvíli postarají o to, že malých Micinek a Mourků je za rok 20, za dva 40, za tři 60…. a nenajdou-li se pro ně domovy, taťka nebo zkušený pan soused už se postará…, ti šťastnější končí vyhození u kravína („tam se budou mít dobře, mléko jim tam vždycky někdo dá, myší je tam dost“), v příkopu nebo u plotu útulku. A útulky by mohly vyprávět. 

 

Video: Kocourci v bezpečí dočasné péče

„Ne každému je osud koček nikoho lhostejný. Naštěstí existují lidé a organizace, které nezodpovědnost jiných vyvažují svojí láskou a ochotou kočičkám pomáhat. Díky nim kočičky nikoho poznají, co je to pohlazení a plné bříško. Přijímají do své péče kočičky nalezené po srážce s auty u silnic, monitorují zdravotní stav koček v problémových lokalitách, zajišťují jejich odchyt, kastrace, adopce či návrat na danou lokalitu (spousta koček je neadoptovatelných), obsluhují tzv. krmící místa a zajišťují kočkám zimní příbytky. V těchto dnech přijímají téměř nepřetržitě koťata a s těžkým srdcem vyvěšují výzvy, že už mají opravdu STOP STAV,“ popisuje vážnost situace Eva Hodek, ředitelka Nadace na ochranu zvířat.

Péče o kočky nikoho představuje nemalé finanční a časové výdaje. Kočky nikoho si svůj osud nevybraly. Neměly by proto na kruté zacházení doplácet. Řešením je osvěta mezi chovateli, zodpovědný přístup a pomoc těm, které neměly to štěstí, aby našly místo v domově i srdci některého z lidí. 

Pojďme Mezinárodní den koček oslavit pomocí!

  • Pokud můžete, adoptujte.
  • Nemůžete-li adoptovat, navštivte nejbližší kočičí útulek či depozitum a nabídněte svou pomoc, ať již fyzickou, materiální či finanční.
  • Nemůžete-li ani to, šiřte osvětu o potřebě kastrací a trvalého značení kočiček, které lidé pouští volně mimo svá obydlí.
  • Ptejte se zástupců vašich obcí a měst, zda a jak řeší problematiku koček nikoho, informujte je o možnosti získat prostředky z tzv. kastračních programů. 

Nadace na ochranu zvířat každoročně podporuje organizace zajišťující pomoc kočkám bez domova.

Darujte libovolnou částku Kočkám nikoho prostřednictvím portálu Darujme.cz:

DĚKUJEME, ŽE SPOLU S NÁMI POMÁHÁTE ZVÍŘATŮM.

 

KOČKY NIKOHO to nemají jednoduché, trpí hladem, žízní, úrazy a nemocemi, dennodenně bojují o přežití. Péče o kočky nikoho je pak pro organizace, které zajišťují jejich odchyt, kastrace, adopce, velmi náročná, časově a především finančně. Proto jsme se rozhodli při příležitosti Mezinárodního dne koček (8. 8.) pro speciální srpnovou akci na jejich podporu, a to formou crowdfundingové sbírky na portálu Darujme.

Pomoci tak můžete i Vy, stačí si vybrat částku, kterou chcete kočičky podpořit.

https://www.darujme.cz/kocky-nikoho-a-mezinarodni-den-kocek

Děkujeme, že spolu s námi pomáháte zvířatům. Kočičkám obzvlášť.

 

Sdílet na sociálních sítích:

Komentáře jsou vypnuty.