Jak zabezpečit zvíře během dovolené

 

Rozhodli jste se pro dovolenou bez vašeho domácího mazlíčka? Může to být správné rozhodnutí pokud je dovolená náročná a nebyla by pro zvíře přínosem, cestování by ho mohlo ohrozit fyzicky i psychicky a vám by cestu velmi zkomplikovalo, zároveň máte možnost nechat zvířecího člena rodiny v dobrých rukou. 

Jaké možnosti se nabízejí? 

1/ Zvíře zůstává doma ve svém prostředí a pečovatelé se do bytu po dobu dovolené nastěhují. Pokud je zvíře dobře zná, je to řešení ideální. Často je využívané u zvířat, kde jsou přesuny komplikovanější a která jsou na své prostředí více vázaná (kočky, ptáci, hlodavci apod.). I u psů či koček je to skvělé, zvlášť patří-li pečovatelé mezi „jejich“ známé lidi (členové rodiny, přátelé, sousedi, kamarádi). Velkou výhodu tato možnost má i v tom, že dotyčný pečovatel byt či dům ohlídá.

 

2/ Zvíře zůstává doma a pečovatel do bytu dochází (krmení, úklid, venčení). 

I tato varianta může být vhodná, pokud se nejedná o psy, kteří špatně snáší delší samotu. V této podobě je možné využít i profesionálních služeb „hlídaček“, zde je však třeba určité opatrnosti, přeci jen nechat klíč od bytu a odpovědnost za zvíře někomu cizímu není jen tak. 

 

3/ Zvíře se přestěhuje k pečovatelům. 

Ideální je, pokud i toto náhradní prostředí a lidi zvíře zná (zvláště pes nebo kočka). Může se tam pak cítit „jako doma“ a pobyt si v pohodě užít. U ostatních zvířat také může vše probíhat bez problémů, klec s papouškem, s morčetem nebo křečkem není problém přestěhovat a umístit kamkoliv i se zásobou krmení. 

 

4/ Psí hotely. 

V současné době je nabídka těchto služeb velice široká, a to pokud jde o cenu i úroveň a kvalitu. Záleží na tom, co zájemce požaduje a jaké má představy, na jaký způsob života je pes zvyklý. Máte-li gaučáka, který je zvyklý na pohodlný pelíšek, teplo a je vymazlený jedináček, pak hledejte hotel s ubytováním uvnitř a individuální péčí, můžete se domluvit i na pravidelných informacích a komunikaci (kamerové záznamy, fotografie). Některá zařízení nabízejí během pobytu výcvik na přání, dogfitness a další služby. Je-li pejsek opravdu hodně citově vázaný, zvažte, zda je to kvůli dovolené opravdu nutné. 

Jednodušší typy hotelů mají k dispozici kotce, prostory pro venčení a zajišťují základní péči. Cena je samozřejmě někde jinde. Jsou jistě psi, kteří s takovým ubytováním nemají problém a vyhovuje jim to. 

Pokud o této možnosti uvažujete, je dobré předem hotel navštívit, seznámit se s tím, jak funguje, vše domluvit a pokud je to možné, nechat tam psa na delší pobyt zvyknout, seznámit ho s prostředím a třeba ho tam na krátko nechat. 

Pro psa bude pobyt příjemnější, pokud bude mít svůj pelíšek a hračky, misky na vodu a na žrádlo. Samozřejmostí by mělo být dát sebou zásobu krmení, na které je pes zvyklý. Změna prostředí sama o sobě je zátěž, změna stravy by mohla vyvolat velký problém. Bere-li pes nějaké léky, nezapomeňte je přibalit také. Určitě s majiteli hotelu proberte povahové založení psa, zda se snese s ostatními zvířaty, je-li reaktivní v některých situacích, jak snáší manipulaci od jiných osob a podobně. 

Při vhodném výběru hotelu si i pes může svou „dovolenou“ v pohodě užít. A vy tu svou také. 

 

Nadace na ochranu zvířat, text: Pavla Dorničová,  foto: Pixabay – Trwirth,  Monica Ricci, Gavyn Caldwell

 

Sdílet na sociálních sítích:

Komentáře jsou vypnuty.