Jedeme na dovolenou i se zvířecími společníky

Mnoho majitelů psů (ale často i koček) bude chtít cestovat i se svými čtyřnohými parťáky. To je samozřejmě v pořádku, mnoho zvířat odloučení od svých majitelů nese velmi těžce, raději zvládnou změnu denního rytmu a prostředí, než jiné pečovatele.

Cestujeme-li s našimi čtyřnohými parťáky, plánování cesty musí začít v dostatečném předstihu.

Pokud cestujeme do zahraničí, je třeba myslet na to, jaké předpisy pro přesun zvířat v EU i mimo EU a pro vstup do konkrétních zemí platí, abychom se na cestách nedostali do problémů. Nejlepší je zjistit aktuální informace na stránkách Státní veterinární správy (zde: https://www.svscr.cz/cestovani-se-zviraty-v-zajmovem-chovu/ ), případně na ambasádě dané země.

 

Při jakékoliv cestě do zahraničí je nezbytný pet pas, který vystaví veterinární lékař (a zaznamená do něj potřebné údaje), nezaměnitelné označení zvířete mikročipem a platné očkování proti vzteklině (pes, kočka či fretka starší 12ti týdnů, první očkování musí být minimálně 21 dní před cestou). 

Cestujeme-li do zahraničí častěji, je dobré zaregistrovat čip v některém z mezinárodních registrů. Pozor, pokud cestuje se zvířetem někdo jiný, než je jako majitel uvedený v pet pasu, musí mít zmocnění majitele. 

Některé země mají specifické podmínky pokud jde o zdravotní předpisy – sérologické vyšetření na titr protilátek proti vzteklině, odčervení, veterinární potvrzení apod. Pozor, některé z těchto náležitostí je třeba řešit v konkrétním termínu před odjezdem! Do některých zemí je omezen vstup konkrétních vyjmenovaných plemen psů, nejčastěji plemen typu bull. Máme-li tedy psa tohoto typu a chceme-li s ním cestovat, musíme včas zjistit i tato omezení. Některé země jsou ale ještě striktnější a seznam plemen, kterým je vstup zakázán, je ještě širší. Často je ale za určitých podmínek vstup povolen, pokud jde jen o cestování a krátkodobý pobyt. Některé země mají předpisy omezující pohyb psů určitých plemen (krátké vodítko, náhubek apod.), to je také dobré ověřit. Obecně je dobré si ve vyhlédnuté destinaci zjistit možnosti pohybu psů – někde nesmí psi na pláže, do národních parků a na další konkrétní místa. Samozřejmostí je včasné zajištění dog-friendly ubytování. Pokud se jedná o velké psy nebo je psů více, raději na tuto skutečnost při zajištění ubytování upozorníme a ověříme si, že to nebude problém, abychom se nedostali do potíží  přímo na místě. 

Další záležitosti, které je třeba dobře promyslet, se týkají zdraví, bezpečí a pohodlí zvířecího spolucestovatele. Zdraví je samozřejmě nejdůležitější. Proto myslíme na vše, co by mohlo zdraví našeho společníka  ohrozit. 

Na všechny cesty (i krátké) bereme základní lékárničku, kde je vše pro případy úrazu nebo náhlé zdravotní komplikace (průjem, zvracení apod.) Kompletní lékárničku je možné si koupit, nebo si ji můžeme sestavit sami. Co by měla obsahovat, je dobře popsáno například tady: https://www.pejskarium.cz/lekarnicka-pro-psa/.

Pro psa je dobré pro případ zranění tlapky přibalit ochranné botičky. 

Pokud zvíře bere nějaké léky, vezmeme sebou dostatečnou zásobu, aby se nestalo, že nám během cesty dojdou. 

Jedeme-li do jižní části Evropy, musíme myslet na ochranu před srdečními červy – odčervení před cestou a po cestě a ochranu před vnějšími parazity. Veterinář jistě poradí.

Důležitá je samozřejmě strava. Určitě je dobré vzít na celou dobu zásobu krmení, na které je zvíře zvyklé, změna stravy je nejlepší cestou k zažívacím problémům. 

Pokud jedeme k moři, mnoho psů má tendenci mořskou vodu „ochutnávat“ a může dojít k ošklivým  průjmům. Raději tedy v tomto směru hlídat a psu tuto „lahůdku“ nedovolit. 

Určitě bychom neměli zapomenout si předem zjistit kontakty na veterinární pomoc v místě pobytu. 

Při cestách musíme také dbát na bezpečí a pohodlí našich zvířecích spolucestovatelů. Cestujeme-li autem, musíme zabezpečit psa (či jiné zvíře) tak, aby byl v bezpečí on i celá posádka auta. Tedy vhodné autoklece či zabezpečené přepravky, případně bezpečností postroje na uchycení do pásů. Pozor, v některých zemích vyžadují a kontrolují správné zabezpečení zvířete (a jen postroje nemusí třeba uznávat)! Umístění zvířete musí být nejen bezpečné, ale také pro zvíře pohodlné. Při delších cestách je vhodné dělat přestávky na napití a proběhnutí (to udělá dobře celé posádce). Vždy pamatujme na dostatečnou zásobu vody na cestu. 

Pokud cestujeme jiným dopravním prostředkem (vlakem, letadlem), je samozřejmě třeba zajistit vše potřebné předem (jízdenky, letenky, zabezpečení zvířete atd.). To je ale rozsáhlejší kapitola, která si zaslouží samostatné pojednání a na běžné dovolené nebývá tak častá).

Plánujeme dobrodružnější dovolenou? Ale jistě, při zachování rozumných bezpečnostních pravidel. Dálkové pochody, přechody hor a podobně musíme přizpůsobit kondici psa, dbát na jeho fyzické možnosti. A co na vodě? Na řece, na kánoi či raftu? Proč ne? Ale musíme dbát na bezpečí psa, vždy je možnost, že se „uděláme“ nebo že se pes lekne a skočí do vody. Základní pravidla jsou psa nepřivazovat k lodi, obléct mu plovací vestu, nesjíždět nebezpečné úseky a dát pozor na přehřátí (na vodě je slunce intenzivnější).

Zvládli jsme byrokracii, zdravotní záležitosti i cestu, myslíme také na jeho bezpečí. Náš parťák se ale musí cítit komfortně i v místě pobytu. Jistě ocení vlastní pelíšek či deku, oblíbené hračky, pamlsky, ručníky na osušení po koupání či při nepřízni počasí, je-li třeba, také obleček či pláštěnku. Raději přibalte také náhradní obojek (či postroj) a vodítko. 

Užitečné bude dát  na obojek známku se jménem a telefonním číslem (v mezinárodním formátu). 

Přejeme šťastnou cestu a krásnou dovolenou plnou zážitků!

 

Nadace na ochranu zvířat, text: Pavla Dorničová, foto: Pixabay –  Caity, Soyvanden, Jeff Chabot

 

Sdílet na sociálních sítích:

Komentáře jsou vypnuty.