Zvířecí sousedé

Každý z nás má jistě nějakého souseda, včetně toho zvířecího a to nemusíte bydlet zrovna na vesnici. Zvířata s námi totiž žijí od nepaměti a všude. V sebe sterilnějším prostředí totiž najdeme hmyz, roztoče, pavouky…. ale my bychom se chtěli zaměřit na větší druhy živočichů, tedy obratlovce – ptáky, savce, plazy..

Rorýs obecný (Apus apus). Zdroj fotografie: Ireceptar.cz

 

Zvířecí sousedy z ptačí říše určitě znáte: rorýs, vlaštovka, jiřička, ale také třeba holub, poštolka, puštík, kalous, nebo dokonce kachna 😀 Milovníci zvířat s těmito druhy dokáží s drobnými ústupky žít – největším problémem je nejčastěji trus při vyvádění mláďat, ale i to se dá řešit. Rorýsům, vlaštovkám a jiřičkám dokonce můžeme pomoci tak, že jim zřídíme umělé hnízdní příležitosti.

Umělé hnízdo jiřičky, Zelená domácnost

Mezi náročnější sousedy z třídy savců jsou netopýři, myši, potkani, kuny, nebo třeba plši a veverky. Zatímco dva posledně jmenované druhy představují většinou nenáročné soužití, u těch ostatních už se to říci nedá. Přesto, že mohou vznikat určité konflikty, měli bychom mít na paměti, že zvířata si svůj osud nevybrala a i ona se snaží přežít. Zejména netopýři bývají záležitostí pouze sezonní, nejčastěji se v lidských obydlích objevují mateřské kolonie, které se usazují v půdních prostorech a po vyvedení mláďat místo opouští.

Plazi jsou velmi často obávanou skupinou zvířat. Málokdo ocení “hada” ve své blízkosti. Plazi jsou ovšem velmi užitečnými tvory, neboť jejich potravou bývají zejména drobní hlodavci. Objektivně lze pochopit strach zejména z jedovaté zmije, jejíž uštknutí není nebezpečné pro dospělého zdravého člověka, ale může ohrozit na životě například dítě či psa. Ideální je proto zmiji odchytit a přestěhovat na vzdálenou lokalitu. Musíme však mít na paměti, že pokud máme u domu pro plazy ideální podmínky, odstěhovanou nájemnici může brzy nahradit jiná. Je dobré proto dodržovat určitá doporučení, jako je kontrola zahrady, než na ni dítě či psa vpustíte, hlasité projevy, dupání, zřejmě i plašiče, které se využívají např. na krtky.

Zvířata si sousedství s lidmi často nevybírají úplně dobrovolně. My lidé jim zabíráme čím dál více jejich přirozeného prostředí a oni už pak nemají kde žít a přizpůsobují se životu v naší blízkosti. Mějme to na paměti a buďme ke zvířecím sousedům shovívaví. Nezapomínejme, že zvířata požívají také zákonnou ochranu a není možné se jich jen tak zbavit. Pokud si opravdu nevíte rady, kontaktujte vždy odborníky a poraďte se s nimi:

Nadace na ochranu zvířat, záchranné stanice pro volně žijící živočichy, hasiči

Autor: Český svaz ochránců přírody

 

 

 

Autor: Český svaz ochránců přírody

 

 

 

 

 

 

 

Text: Zdeňka Nezmeškalová, Nadace na ochranu zvířat

Sdílet na sociálních sítích:

Komentáře jsou vypnuty.