Krása divokých koní – i v Čechách

 

Patří divocí koně do české krajiny? Jak ji ovlivňují a jak se v ní adaptují? 

 

 

Odpovědi na tyto otázky se rozhodli přírodovědci zjistit v roce 2015, kdy přivezli z Anglie stádo čtrnácti Exmoorských koní a vysadili je nejdříve v rezervaci v bývalém vojenském prostoru v Milovicích a v roce 2018 v rezervaci v Podyjí. Během let byli jejich potomci vysazeni na dalších lokalitách, celkem je tedy v ČR dvanáct rezervací, kde se můžete s divokými koňmi a dalšími velkými kopytníky (zubry a pratury) setkat. 

 

Největší a stále nejznámější je milovická rezervace. Nedaleko je ještě rezervace Traviny poblíž Benátek nad Jizerou. Další tři rezervace vznikly v Plzeňském kraji – v Rokycanech, v Dobřanech u Plzně a od roku 2021 Janovský mokřad u Nýřan. V Hradeckém kraji najdete také dvě rezervace – Na Plachtě v Hradci Králové a v Ptačím parku Josefovské louky u Jaroměře. V Jihočeském kraji můžete obdivovat divoké koně v rezervaci v Meandrech Lužnice. V Pardubickém kraji je rezervace u rybníka Baroch, ta je však veřejnosti nepřístupná. V Moravskoslezském kraji se můžete vydat na Kozmické ptačí louky a v Jihomoravském kraji do Národního parku Podyjí. Od ledna 2023 jsou úplně nejnověji divocí koně a pratuři na území bývalé vojenské střelnice v Chomýži u Krnova.

Z Milovic putovali divocí koně a zubři ale také do zahraničí, například do Nizozemí nebo Německa. 

 

Proč zrovna divocí koně z Exmooru?

Divocí koně byli na evropském kontinentu bohužel vyhubeni. Díky izolaci však přežili na Britských ostrovech, v drsné krajině Exmooru. Svým vzhledem, vlastnostmi i genetickou informací odpovídají původním divokým koním Evropy. Zachovaly se u nich všechny vlastnosti, díky kterým jsou schopni přizpůsobit se životu v přirozeném prostředí bez potřeby přikrmování a lidské péče. Jsou tedy ideálními adepty pro zajištění ekologické péče o přírodovědně cenná území. 

Jak probíhala příprava a adaptace stáda koní v přírodní památce Na Plachtě v Ptačím parku Josefovské louky a další zkušenosti s péčí o ně se dočtete zde:  https://www.jarojaromer.cz/kone/.

 

O různých aspektech vlivu divokých koní (a dalších velkých kopytníků) na přírodu a krajinu si můžete přečíst v zajímavém článku zde: https://ekolist.cz/cz/publicistika/priroda/divoci-kone-se-stali-soucasti-ochrany-prirody-na-deviti-mistech-ceska

Pozvánku na všechna místa, kde se můžete s divokými koňmi a ostatními velkými kopytníky setkat, najdete zde:  https://www.kudyznudy.cz/aktuality/do-ceske-prirody-se-po-staletich-vraceji-divoci-ko

 

Doufáme, že divocí koně a další velcí kopytníci budou nadále přispívat k obnově krajiny a že pohled na ně udělá radost mnoha návštěvníkům. Zajeďte se na ně podívat, stojí to za to!

 

Text: Nadace na ochranu zvířat Pavla Dorničová, Foto: Kira, Pixabay.com, Julia Schwab, Pixabay.cpm

 

Sdílet na sociálních sítích:

Komentáře jsou vypnuty.