Jak to vidí zvířata

Zrak je obdivuhodný a zatím stále málo probádaný smysl. My lidé si těžko dovedeme představit, jak vidí svět kolem sebe různá zvířata, někdy může být jejich vidění od našeho velmi odlišné. Vždy je však každý ze smyslů co nejlépe přizpůsobený podmínkám života konkrétního druhu a jeho potřebám. 

 

Podívejme se na největší mistry živočišné říše, pokud jde o zrak. Často je najdeme mezi zástupci ptačí říše.

Dravci

Někteří z nich mají zrak 3-4x ostřejší než my. Ne nadarmo se říká o někom že má zrak jako ostříž. Dravci tento důležitý smysl nutně potřebují ke svému způsobu lovu, jsou schopni rozeznat zajíce z výšky až několik kilometrů nebo hlodavce z výšky stovek metrů. A když svou kořist zaměří, neztratí ji ze zorného pole ani při střemhlavém letu. 

Sovy

Jako noční lovci mají sovy zrak dokonale uzpůsobený k vidění za velmi špatných světelných podmínek. Jejich velké zorničky totiž dokážou zachytit i minimální množství světla. Velké oči mají malou pohyblivost, sovy to vykompenzovaly schopností otáčet hlavu až o 270 stupňů, čímž pokryjí velké zorné pole. 

Kopytníci

Pasoucí se kopytníci (gazely, jeleni, srnky, ale i koně, ovce, kozy) musí být neustále ve střehu, protože jako potencionální kořist velkých predátorů jsou v neustálém nebezpečí. Proto potřebují mít velmi dobrý přehled o svém okolí. To jim umožňují oči umístěné více do stran, díky tomu obsáhnou mnohem větší zorné pole. 

Hmyz

Složené oči hmyzu jsou opravdovým unikátem v živočišné říši. Neposkytují sice příliš ostré vidění, ale jsou schopné zaznamenat i ten nejnenápadnější pohyb a díky tomu na něj hmyz může okamžitě a bleskurychle reagovat. Jistě víte, jak je těžké chytit například od ruky mouchu. 

 

Chcete-li se zadívat do zvířecích očí, podívejte se na galerii zde: 

https://www.nationalgeographic.com/animals/article/quiz-animal-eye-photo-gallery-news?fbclid=IwAR1RFKi1jRv4gLoDDowIDH1Cm2SOrecK_qoMwq2yRxcKjEm_hU02gVrxWNU

 

Autor: Nadace na ochranu zvířat, Pavla Dorničová, foto: Pixabay, Torbern Stroem, Monika, Silke, Jon Pauling




Sdílet na sociálních sítích:

Komentáře jsou vypnuty.