Den Země 2022

Den Země je celosvětová událost zaměřená na propagaci a podporu ochrany životního prostředí.

Probíhá každý rok 22. dubna a to již od roku 1970.

emmagrau Pixabay.com

Historie Dne Země začala v roce 1969, díky John McConnellovi. Tento mírový aktivista navrhl na konferenci UNESCO v San Francisku, aby byl stanoven den, který bude věnován Zemi a konceptu míru. Jako datum navrhl 21. březen, což je den se stejnou délkou dne a noci na severní i jižní polokouli.

Od roku 1971 začala Den Země organizovat OSN. Dnes slaví Den Země víc jak miliarda lidí ve více jak 193 státech světa a 22. duben se tak stal největším sekulárním svátkem, do kterého jsou zapojení lidé společně bez ohledu na původ, víru či národnost.

Při příležitosti Dne Země 2016 byla podepsána Pařížská dohoda. Tato mezinárodní dohoda má za cíl zamezit globálnímu oteplování díky omezení vypouštění emisních plynů. O Pařížské dohodě jsme psaly zde.

2022 – Nature in the Race to Zero

Každý rok mají oslavy Dne Země organizované Earth Day Network jedno téma. Letošním rokem je to “Nature in the Race to Zero”, Příroda v závodě k nule (myšleno nula emisí skleníkových plynů). Na Summitu, který bude probíhat v  on-line prostředí se pak bude mluvit o dvou aktuálních tématech:

Životní prostřední v čase války

Role udržitelného zemědělství při obnově naší země

Foto: Wir_PixsPixabay.com

Po celém světě se bude konat plno lokálních akcí, jejich seznam naleznete stránkách https://www.earthday.org/. Bohužel, v Čechách není k této iniciativě přihlášena žádná akce. To ale neznamená, že se Den Země u nás neslaví.

Navštívit můžete například:

Záchrannou stanici ve Vlašimi, 23.4. kde bude pro děti i dospělé připraveno odpoledne plné her a dobrého občerstvení pro masožravce i vegetariány. Výtěžek z akce využijí na péči o své zvířecí pacienty.

Zoologickou a botanickou zahradu města Plzně 23.4. kde jim zoo před Tropickým pavilonem nabídne především různé soutěže, poznávací a dovednostní aktivity

Toulcův Dvůr 23.4. Letošní akce s mottem “tady, tudy krajinou” bude zaměřena na přírodní zákoutí a biotopy nejen Toulcova dvora. Můžete se těšit na interaktivní stanoviště a dílničky. 

Areál KovoZOO ve Starém Městě 23.4. s nabitým programem plným koncertů, ukázek, dílniček a dalšího

Malešický park na Praze 10 23.4. bude pro všechny generace návštěvníků připraven bohatý program, o který se postará na čtyři desítky zapojených pražských i celostátně působících organizací z oblastí ochrany životního prostředí a živočichů, udržitelného rozvoje a šetrného a zdravého životního stylu

Nebo se připojte k některému z úklidů v rámci akce Ukliďme svět 

A co vy? Účastníte se Dne Země? 

Autor textu: Zdeňka Nezmeškalová, Nadace na ochranu zvířat

Sdílet na sociálních sítích:

Komentáře jsou vypnuty.