Jak vykročit do nového roku tak, abychom co nejméně „nadupali“?

Nechceme být pesimisty s černými scénáři, ale určitě každý z nás vnímá, že se naše okolí během života mění. Některé zvířecí a rostlinné druhy vyžadují naši ochranu, abychom je úplně neztratili. Vnímáme znečištění vodních ploch a toků i to, že je něco v nepořádku se zemědělskou krajinou. Všímavým lidem určitě neunikla otázka, jestli naše planeta uživí stále narůstající populaci nás lidí. 

Jeden z nejznámějších přírodovědců současnosti, David Attenborough, v úvodu své nejnovější knížky “Život na naší planetě. Mé svědectví a vize pro budoucnost”, napsal: „ Zamlada jsem měl pocit, že objevuji divočinu a prozkoumávám nedotčený svět přírody – byla to však iluze. Ve skutečnosti se všude kolem nás už desítky let odehrává tragédie naší doby. Tragédie, které si v každodenním shonu prakticky nevšímáme – ztráta divokých míst naší planety. Ztráta biodiverzity……Máme poslední šanci vybudovat si ideální domov a vrátit život nádhernému světu, který jsme zdědili.“ (Určitě doporučujeme tuto knížku přečíst!)

Každý z nás může pomoci s obnovou toho nádherného světa. Přinášíme proto pár tipů:

(NE)NAKUPUJ

Přemýšlej vždy o tom, co nakupuješ a zda to opravdu potřebuješ. Potraviny se snaž nakupovat od lokálních výrobců. Nakup jen to, co opravdu spotřebuješ. Sleduj, v čem je zboží zabaleno a snaž se kupovat tak, aby sis domů s nákupem nepřinesl stejnou nálož obalů, který může být dále těžko upotřebitelný. Nos si na nákup vlastní tašku, na nákup ovoce a zeleniny nekonečné “ekosáčky”, které už nabízejí samy řetězce. Také si můžeš nosit vlastní krabičky na maso, šunku nebo sýr do řeznictví či supermarketů. Více se dočteš zde: https://zalepsizivot.cz/jak-se-zbavit-zbytecnych-obalu-v-kuchyni/. Zvaž, zda je třeba mít na každou sezonu vždy nový model oblečení. Nepořídil by se zajímavý kousek například v secondhandu? Naopak věc či oblečení, které nevyužiješ, pošli dál a nevyhazuj.

Foto: Pexels, pixabay

SDÍLEJ

Co můžeš, sdílej. Né, každý má odvahu sdílet auto, kolo, byt, chalupu… ale využij nabídky jiných. Knížky si vypůjč v knihovně (stejně už se ti doma nikde nevejdou), k cestování využívej hromadnou dopravu. Opravdu potřebuješ pořídit velký rodinný vůz, když na dovolenou s plnou výbavou vyjedeš jednou do roka? Není větším dobrodružstvím si větší vůz či karavan zapůjčit? To stejné platí například pro sportovní vybavení nebo nářadí.

Foto: maja7777, pixabay

TŘIĎ ODPAD

Třídění odpadu šetří životní prostředí. Můžeš dojít až tak daleko, že ti doma nevznikne téměř žádný komunální odpad. Drž se hesla Nejlepší odpad je ten, který vůbec nevznikne.

“MASO JEN V NEDĚLI”

Omez spotřebu masa, zejména hovězího. Dle Attenborougha dnes 80 % veškeré zemědělské půdy (získávané také ničením deštných pralesů) slouží k produkci masa nebo mléčných výrobků, neb se na ní pěstují plodiny, které slouží jako krmivo pro dobytek, kuřata a prasata. 

PALMOVÝ OLEJ NE!

Vyhýbej se palmovému oleji, který nás obklopuje jak v potravinách, tak v drogistických a jiných výrobcích. Má negativní vliv nejen na naše zdraví, ale díky jeho získávání i na domorodé obyvatelstvo a životní prostředí.

ŠETŘI

Šetři zdroje (elektřina, plyn, voda….) za pomoci moderních technologií. Využívej obnovitelné zdroje energie např. pro topení, dopravu, používej úsporné žárovky, perlátory, před vanou dej přednost sprchování, pořiď si systém na využívání dešťové a odpadní vody, nevyužívané spotřebiče vypínej…

Šiř myšlenku jak šetřit naši planetu mezi své známé.

Autor textu: Zdeňka Nezmeškalová, Nadace na ochranu zvířat

Sdílet na sociálních sítích:

Komentáře jsou vypnuty.