Naši parťáci v zimě

Mrzne jen praští a venku jsou závěje sněhu? Zima jak má být, řeknete si. Myslí si to ale také vaše zvířata? Ta, která jsou trvale venku, obvykle se zimou velké potíže nemají, jsou na ni zvyklá a postupně se s přibývajícím chladem přizpůsobí. 

Musíme ale myslet na to, jak se vyrovná s přechodem z teplého bytu do zimy například náš pes. Samozřejmě záleží na plemeni, struktuře srsti, velikosti, na tom jak dlouho je pes venku, jakou pohybovou aktivitu tam vyvíjí. Pes s bohatou srstí a hustou podsadou, zvyklý na dlouhé procházky ve svižném tempu, většinou problém mít nebude a není třeba to nějak zvlášť řešit. Jiná situace bude u malého hladkosrstého psíka jako čivava nebo pinč, který tráví celý den v teplém bytě a pak má jít rovnou například do desetistupňového mrazu. Ten rozdíl je opravdu velký a drobné tělíčko může mít problém se s tím vyrovnat. 

Oblékat či neoblékat? Tak zní hamletovská otázka. 

Psíka malého, hladkosrstého, nebo starého či nemocného je určitě dobré před chladem ochránit. Na trhu je množství modelů různé kvality, střihu i materiálu, jen je třeba dobře vybrat. Vždy je lepší vzít psa sebou a oblek mu na místě v obchodě vyzkoušet, zda mu dobře sedí. Pro psy s jemnou srstí, kteří se pohybují ve sněhu, je dobré vybrat kombinézu s nohavičkami, jinak jsou po krátké procházce obaleni sněhovými koulemi. Jak se jich zbavit, je další zajímavé téma, ale to někdy jindy. 

Máte psa sportovce, i v zimě jezdíte na cvičení a tréninky? Pozor ale na pauzy mezi cvičením, kdy odložíte psa do auta. Pes rozehřátý z tréninku ve studeném autě bez možnosti pohybu rychle vychladne, tam je oblečení na místě, aby svaly zůstaly v teple. Sehnat se dají i funkční oblečky přesně pro tyto příležitosti. 

Pokud se vrátíte z procházky se psem mokrým od sněhu a plískanice, nezapomeňte na vysušení, zvlášť pokud pes zůstává nadále například v kotci nebo jinde v chladném prostředí.

Chlad ale není jediným problémem, na který je v zimě třeba myslet. Důležité jsou také psí tlapky, a to z několika důvodů. 

V hlubším měkkém sněhu se mezi prsty můžou lepit sněhové kuličky, které jsou velmi nepříjemné a psu v chůzi překáží. To lze vyřešit vystříháním srsti mezi prstíky nebo promazáním těchto míst mastným krémem.

Velmi nepříjemná je namrzlá krusta, o kterou si pes může snadno tlapky pořezat. Tady pomůže jen, pokud to jde, se takovému povrchu vyhýbat, nebo nasadit botičky. 

Pro městské psy je v zimě největším problémem posypová sůl, která se bohužel používá v hojné míře na silnicích a někdy i na chodnících a na zastávkách MHD. Sůl škodí nejen psím tlapkám, ale to je již jiná kapitola. Pokud je to možné, snažte se posypaným místům vyhýbat. Ne vždy to ale jde. Je dobré před procházkou tlapky namazat mastným krémem, nejlépe speciální ochrannou mastí na psí tlapky. Tyto masti mají složení, které tlapky chrání, ale zároveň nezměkčuje polštářky (ty by se totiž jinak staly citlivější a snadněji by se poranily). Po procházce tlapky omyjte vodou a osušte, aby  v nich přeci jen nějaké zbytky soli nezůstaly. Další možností jsou botičky, na které je možné psa snadno navyknout.

 

Ještě jedno zimní riziko je třeba zmínit. Je mnoho psů, kteří mají snahu sníh ochutnávat a pokud ho do sebe dostanou větší množství, hrozí zachlazení žaludku a katar. Zvlášť mladí psi, kteří vidí sníh poprvé, jsou nadšeni a to krásné bílé zkouší jíst. 

V zimě je třeba počítat s různými riziky, například s uklouznutím a poraněním, pozor také na zamrzlé vodní plochy, psi si nebezpečí většinou neuvědomují a led se pod nimi může probořit. 

Nebuďme ale pesimisty, zima je krásná, užívejte ji i se svými parťáky plnými doušky a bavte se při pohledu na šťastné psy řádící a běhající v čistém sněhu! Přejeme Vám překrásný zimní čas!

Autor textu: Pavla Dorničová Nadace na ochranu zvířat, fotografie Unsplash.com Jekaterina Balabanova a Tadeusz Lakota, Pixabay.com Antranias, Zuzana Stádníková

 

 

Sdílet na sociálních sítích:

Komentáře jsou vypnuty.