25. květen – DEN AFRIKY

Den Afriky připadá každoročně na 25. května. Oslavuje bohatou historii, kulturu a divokou přírodu afrického kontinentu, zdůrazňuje jeho jednotu a zaměřuje se na výzvy, kterým Afrika čelí. Ochrana zvířat je jedním z klíčových témat, která se v tento den diskutují – a to z dobrých důvodů. Afrika je domovem neuvěřitelné rozmanitosti volně žijících druhů: od divoké zvěře – majestátních slonů, žiraf nebo lvů, přes ptáky, plazy až po drobný hmyz. Tato rozmanitost je však ohrožena řadou faktorů, jako je poškození nebo ztráta biotopů, znečištění ovzduší, vod a půdy, změna klimatu nebo pytláctví, pašeráctví a nelegální obchod s živočišnými komoditami.


Afrika zažívá jedno z nejdramatičtějších období posledních tisíciletí. Téměř každým dnem dochází k úbytku přirozeného prostředí a úhynu živočišných a rostlinných druhů. Gorily, šimpanzi, luskouni nebo třeba sloni – zvířata, která jsou neodmyslitelnou součástí afrického kontinentu, přesto je již možná za pár let v jeho volné přírodě nespatříme.

Pro své kly, kůži nebo jiné tělesné části se tato zvířata stávají terčem pytláků, kteří s živočišnými produkty ve velkém obchodují na černých trzích. Odhaduje se, že jen u slonů afrických došlo za posledních 30 let k poklesu populace o více než 70%, přičemž budoucí prognózy nejsou pozitivnější. Čas na záchranu některých druhů se neustále krátí a jejich vymizení může zásadně ovlivnit život na celé naší planetě. Přesto je stále možné zabránit nejhoršímu.

Vyhynutí těchto zvířat se snaží zabránit mnoho neziskových organizací, projektů, skupin i jednotlivců svádějících neúnavný boj s pytláky divoké zvěře a pašeráky živočišných komodit v afrických zemích.

K českým příkladům patří Hana Böhme (Hana Bohme) a její záslužný Projekt Malina pro slona.

Malina pro slona je projektem přispívajícím k ochraně zvířat v Africe – a to především ohrožených druhů, které podléhají CITES (*Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin). Projekt Hanka Böhme zahájila v roce 2018 v rámci spolku Dogs For Detection And Protection, jehož je spoluzakladatelkou. Součástí projektu je speciální výcvik detekčních psů, kteří se pak v africkém Kongu aktivně podílí na boji proti pytlákům a pašerákům slonoviny a dalších trofejí z ohrožených a chráněných zvířat.

Proč právě „Malina“? Protože na detekční práce se v Kongu používají psi plemene belgický ovčák ve varietě malinois – a z toho už vzniklo lidové označení maliňák či malina. Maliňák je velmi vitální a neunavitelný, aktivní, energický pes a vždy se na svoji práci plně soustředí. Bleskové reakce a mrštnost mu dávají výhodu ve všestranném výcviku. Příprava těchto speciálně cvičených psů pro práci v Kongu je pochopitelně značně náročná i finančně – náklady na výcvik, přepravu, zaškolení a adaptaci jednoho psa přesahují 300 tisíc Kč.

Již od roku 2023 Hanka Böhme připravuje pro práci v africkém Kongu dalšího maliňáka – 🐕‍🦺psího hrdinu Avatara.
Více informací o projektu Malina pro slona:
https://www.malinaproslona.cz/ 

Sdílet na sociálních sítích:

Komentáře jsou vypnuty.