Bílí koně

Jak je to s bílou barvou u koní? 

Bělouši mohou být vybělující nebo nevybělující. 

Vybělující bělouš se narodí s tmavou barvou srsti (vraník, hnědák, ryzák) a postupně vyběluje až vybělí úplně včetně hlavy, hřívy i ocasu. 

Nevybělující bělouš má v srsti přimíchanou bílou barvu a má různě velký podíl černé, hnědé nebo ryzé barvy. Hlava, nohy a ocas nejsou nikdy úplně bílé. 

Který kůň je tedy jen v bílé barvě? 

Je to krásný a ušlechtilý lipicán. 

Jedná se o koně rakousko slovinského původu, byl vyšlechtěn z arabských, berberských a andaluských koní. Jméno koně je podle hřebčína ve Slovinsku, kde bylo centrum jeho šlechtění. Je to především drezurní a a kočárový kůň, vidět ho můžete na excelentním představení Španělské jezdecké školy ve Vídni. 

Patří mezi vybělující bělouše, postupně vyběluje, což může trvat i deset let. 

Téměř výhradně v bílé barvě je také Camargský kůň.

Tyto nádherné koně najdete ve Francii v oblasti Camargue, kde stále žijí polodivokým způsobem v rezervaci na mořském pobřeží. Jsou zvyklí na drsné podmínky, v létě velký žár,  jindy ostře vanoucí mistrál. Traduje se, že tito bílí koně jsou zrozeni z mořské pěny (odtud jejich bílá barva) a jejich původ je zahalen tajemstvím. 

Dříve žili tito koně zcela divoce, dnes je sice chov kontrolovaný, ale koně žijí stále polodivokým způsobem. Hříbata se každoročně odchytávají a označují se výžehem C, pak se opět společně s matkami vypouští na pastviny, kde žijí až do dospělosti (tedy do stáří pěti i více let). Hřebci se po dosažení pěti let odchytávají a část z nich je místními pastevci využívána například pro práci s černými býky. Bývají také velkým lákadlem pro turisty.

 

Jaká další plemena koní se často vyskytují v bílé barvě: 

Je to například starokladrubský kůň, arabský plnokrevník, andaluský kůň.

 

A kterého koně v bílé barvě nepotkáte a naopak je výhradně vraník? 

Je to Fríský kůň

Nádherný pohádkový vraník, často zvaný „černá perla Fríska“. Vyznačuje se dlouhou krásnou hřívou a delšími chlupy na nohou. Patří k nejstarším evropským plemenům koní. Oblíbený byl díky své eleganci u šlechty, dnes se používá v drezůře, k zapřahání do kočárů, ale i v dalších odvětvích jezdeckého sportu. 

Foto: Sblimes, Wallner, AlkeMade, Picabay.com

Text: Pavla Dorničová, Nadace na ochranu zvířat

Sdílet na sociálních sítích:

Komentáře jsou vypnuty.