Opravdoví psí profesionálové – psi pracovní a služební

 

Jsou psi, kteří, jak se kdysi říkalo, „slouží lidu“. Psi pracovní a služební v pravém slova smyslu, kteří se narodili a od štěněte byli vedeni a trénováni k tomu, že budou jednou platnými parťáky a kolegy skutečných profesionálů. 

 

Jsou to psi sloužící v ozbrojených složkách (v armádě, u policie), u vězeňské služby, u celní správy, schopní vystopovat či zadržet pachatele trestného činu, ostří a nekompromisní. Jen jejich pouhá přítomnost v krizových situacích (demonstrace, fotbalové zápasy apod.) často stačí k uklidnění situace. Psi s dokonalým čichem, díky kterému mohou odhalit pašování zakázaných komodit, najít ztraceného člověka.

Jejich službu provází i neblahá období lidských dějin – uplatňovali a uplatňují se i ve válkách. Bohužel, je smutnou pravdou, že člověk použije nejlepšího přítele člověka proti jinému člověku. 

V bojích psi doručovali zásilky, vyhledávali raněné, byli dokonce použiti jako sebevražední doručovatelé min (byli s minou na zádech naučeni vlézt pod nepřátelský tank a spolu s ním odpáleni 🙁 ). Zároveň byli schopni miny vyhledat a upozornit na ně a včas tak zachránit životy. 

 

Ale vraťme se k pozitivnějším věcem. Psi ve službách policie přispějí k dopadení pachatele trestného činu, uklidní jen svou přítomnosti mnoho nepříjemných konfliktních situací, pomohou najít ztracenou osobu. Psi celní správy svým dokonalým čichem odhalí pašování drog, cigaret, ale i peněz nebo výrobků z ohrožených a chráněných druhů zvířat (CITES – Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin, byla sjednána v roce 1973 ve Washingtonu).

Všichni tito psi zachraňují lidské životy i materiální hodnoty, podílejí se dokonce i na ochraně kriticky ohrožených druhů. 

 

Jaký život má takový psí profesionál? 

Je pečlivě vybrán už jako štěně, u chovatele dostává základy, které bude v budoucím životě potřebovat. Seznámí se s různými povrchy, věcmi, běžnými situacemi, ostatními zvířaty. Ve věku obvykle 8 týdnů jde k budoucímu psovodovi, pod odborným vedením pak následuje základní i specializovaný výcvik. Podle předpokladů se mladý pes bude učit všemu, co pro službu bude potřebovat – stopu, obranu, vyhledávání osob či pachovou identifikaci. Po absolvování výcviku je zařazený do služby. V aktivní službě bývá cca do 8 let, pak odchází do zaslouženého psího důchodu. Pokud je to jen trochu možné, zůstává v rodině psovoda jako rodinný pes a užívá si odpočinku a normálního psího života. 

Nejčastěji se ve službě používají němečtí ovčáci nebo belgičtí ovčáci malinois, pro pachové práce (u celní správy) můžeme najít různá plemena, i křížence, záleží na dispozicích a schopnostech. Proč právě němečtí a belgičtí ovčáci? Důvodů je více. Snadná a nenáročná údržba srsti, odolnost vůči nepříznivému počasí, vysoký drive a snadná cvičitelnost, ale také poměrně snadný návyk na změnu psovoda, což se ve službě může stát. 

 

Věhlas služebních psů z České republiky dosáhl až do daleké Afriky – do afrického Konga. Výcvikářka Hana Böhme připravuje detekční psy pro práci při odhalování pytláků a pašeráků slonoviny a dalších trofejí ohrožených a chráněných druhů zvířat. Více si o tomto projektu můžete přečíst zde: https://www.malinaproslona.cz/. S Hankou se můžete osobně setkat na některé z našich osvětových akcí a poslechnout si povídání o tomto projektu a zeptat se si na to,, co vás zajímá. 




Nadace na ochranu zvířat: text Pavla Dorničová, foto: Ondřej Karaffa, Petr Šubrt, Pixabay: Vilve Rooisokos




Sdílet na sociálních sítích:

Komentáře jsou vypnuty.