Pomocníci pastevců

Pastevectví je velmi stará lidská profese, svá stáda člověk pásl, opečovával a hlídal po celá staletí až dodnes. A po celou tu dobu má po boku neocenitelné pomocníky – psy. 

 

Psy ovčácké a honácké, kteří na pokyn ovčáka vedou a ovládají stádo, dokáží ho udržet na pastvině pohromadě na jednom místě, dokáží ho dovést na jinou pastvinu nebo do košáru. Jsou to psi hbití, neúnavní, stále sledující svého vůdce-ovčáka a přesně a rychle plnící jeho pokyny. Psi, kteří jsou většinou velmi dobře ovladatelní, velice rychlí a vytrvalí (často ženou stádo desítky kilometrů). V současné době se u některých plemen (například u border kolií) dělí chovy na pracovní a výstavní. Pracovní linie má práci s ovcemi silně zakořeněnou a je jejich přirozeností. Pokud jim není dopřána, potřebují nutně adekvátní intenzivní zaměstnání, například některý z psích sportů (agility, treibball, dogtrekking apod.). Pak z nich mohou být špičkoví sportovci a dosahují mimořádných výkonů. 

 

Do této skupiny patří již zmíněná border kolie, němečtí, belgičtí, holandští a francouzští ovčáci, maďarská ovčácká plemena a další, z britských ostrovů původně také kolie. Především belgičtí a němečtí ovčáci se uplatňují jako služební psi u ozbrojených složek (policie, armáda), u celní správy a v rámci sportovní kynologie).

 

 

Honáčtí psi, jako například australský honácký pes, byli vyšlechtěni jako specialisté pro pomoc honákům, jsou odolní, odvážní, samostatní a vytrvalí, museli být schopni ovládat i stáda velkého dobytka. I oni se v současné době uplatňují v mnoha psích sportech.

 

Dalšími neocenitelnými pomocníky pastevců jsou velcí pastevečtí psi, kteří jsou neohroženými ochránci stád před jakýmkoliv nebezpečím. Jsou to psi mohutní, rozvážní, neohrožení, velmi samostatní, kteří musí v praxi sami rozhodovat a řešit situace při ochraně stád. Tuto vlastnost musí mít případný zájemce na mysli, život s pasteveckým psem je náročný a rozhodně není pro každého.

 

Patří mezi ně například slovenský čuvač, kavkazský pastevecký pes, kuvasz, pyrenejský pastevecký pes, maremmansko-abruzzský pastevecký pes či rumunský carpatin. V podstatě každý region, kde lidé chovali a pásli stáda, má své původní plemeno pasteveckého psa. 

 

 

Pokud mají pastevečtí psi skutečně chránit stádo a žít s ním, seznámí se s ním a začlení ho přirozeně do svého života již jako malá osmitýdenní štěňata. Jak na to se můžete podívat například tady:  https://www.facebook.com/watch/?v=1052752222774443&extid=CL-UNK-UNK-UNK-AN_GK0T-GK1C&mibextid=2Rb1fB&ref=sharing (ve slovenštině). 

 

V současné době s návratem velkých šelem do naší přírody nabývají tito psi na významu a stále více ovčáků a farmářů se učí s nimi pracovat a využívat je. A to je moc dobře. Velké šelmy do naší přírody patří a přirozená ochrana stád proti nim je to nejlepší řešení. 

 

Jak se dají chránit stáda pomocí pasteveckých psů před vlky. O tom více ve videu:

https://www.ceskatelevize.cz/porady/15338469427-vlci-za-humny/?fbclid=IwAR2f4zAdkJveNr2cLVS71-fcmITG7YXvHTmB3OQ9i3BC1Ug8QLkRDhU3Km4

 

 

Zajímavé informace o této problematice najdete například zde:  

https://www.casopis.ochranaprirody.cz/pece-o-prirodu-a-krajinu/prakticka-zkusenost-s-pasteveckymi-psy/

Vzhledem k tomu, že i u nás přibývá ve vhodných lokalitách stád chráněných pasteveckými psy, je důležité dodržovat při pohybu kolem nich základní bezpečnostní zásady. Tito psi opravdu nejsou žádná „ořezávátka“ a pokud vyhodnotí nebezpečí, bývají nekompromisní. Dobré shrnutí těchto bezpečnostních zásad najdete tady: https://csoplibosvary.cz/pastevecti_psi.html.

 

Nadace na ochranu zvířat: text Pavla Dorničová, foto Pixabay: Charlotte Yealey, Sabrina Wisian, TomTom  

 

Sdílet na sociálních sítích:

Komentáře jsou vypnuty.