Den Země 2023

Den Země je celosvětová událost zaměřená na propagaci a podporu ochrany životního prostředí.

Probíhá každý rok 22. dubna a to již od roku 1970 a to ve více než 193 zemích světa a je koordinován organizací Earth Day Network.

Historie Dne Země začala v roce 1969, díky John McConnellovi. Tento mírový aktivista navrhl na konferenci UNESCO v San Francisku, aby byl stanoven den, který bude věnován Zemi a konceptu míru. Jako datum navrhl 21. březen, což je den se stejnou délkou dne a noci na severní i jižní polokouli.

Od roku 1971 začala Den Země organizovat OSN. Dnes slaví Den Země víc jak miliarda lidí ve více jak 193 státech světa a 22. duben se tak stal největším sekulárním svátkem, do kterého jsou zapojení lidé společně bez ohledu na původ, víru či národnost.

Při příležitosti Dne Země 2016 byla podepsána Pařížská dohoda. Tato mezinárodní dohoda má za cíl zamezit globálnímu oteplování díky omezení vypouštění emisních plynů. O Pařížské dohodě jsme psaly zde.

2023 – Invest In Our Planet (Investujte do naší planety)

Každý rok mají oslavy Dne Země organizované Earth Day Network jedno téma. Letošním rokem je to “Invest In Our Planet”, Investujte do naší planety. Ke dni země bude jako každoročně probíhat Summit, který lze sledovat v on-line prostředí 

V rámci oslav je každý vybídnut k akci na podporu naší planety a to:

Po celém světě se bude konat plno lokálních akcí, jejich seznam naleznete stránkách https://www.earthday.org/. V Čechách je k této iniciativě přihlášena pouze jedna soukromá akce. To ale neznamená, že se Den Země u nás neslaví.

Navštivte akce ke Dni Země:

Záchrannou stanici ve Vlašimi, 22.4. kde bude pro děti i dospělé připraveno odpoledne plné her a dobrého občerstvení pro masožravce i vegetariány. Výtěžek z akce využijí na péči o své zvířecí pacienty.

Záchrannou stanici ve Spáleném Poříčí, 22.4. 9:00-12:00 Již tuto sobotu vás zveme na Den otevřených dveří pořádaný k příležitosti Dne Země 🌍

Zemi plnou křídlení v Národním zemědělském muzeu Ostrava se záchrannou stanicí Bartošovice, 21.4., Křídlící happening místních neziskovek a jejich příznivců u příležitosti oslav Dne Země🌱🌍 Jarní tvořivá obdoba Adventu plného KŘÍDLENÍ…

 

Den mláďat / Den Země na Školním Statku Opava, 21.4. a 22.4., Sportujeme s mláďaty

 

Zoologickou a botanickou zahradu města Plzně 22.4. kde bude pro rodiny s dětmi probíhat naučná soutěžní stezka o zajímavé ceny

ZOO Praha Česká a evropská fauna v ohrožení, 10.00–16.00 Během bohatého doprovodného programu letošního Dne Země, který proběhne 23. a 24. dubna v Zoo Praha, návštěvníci zjistí, jak fascinujícími tvory hadi jsou, a naučí se rozpoznávat jednotlivé druhy hadů v české přírodě. Zaměříme se na hlavní příčiny ohrožení (nejen) našich hadů a představíme možnosti, jak jim pomoci. A nebude chybět soutěž!

Zoopark Chomutov, 22.4.  od 10 do 17 hod, děti čeká osm soutěžních stanovišť s odměnou na konci a dospělí zase mohou obdivovat třeba umění sokolnice nebo stavění zázračně vybalancovaných věží z kamenů.

Botanická zahrada, Kotlářská, Brno, 22.4. Hry, kvízy a tvoření pro děti i dospělé bude připraveno v sobotu od 9.00 do 15.00 hodin. Vstup bude otevřen z ulice Veveří.

Toulcův Dvůr 22.4. Můžete se těšit na interaktivní stanoviště a dílničky. Letošním tématem bude Adaptace (rostlin) na nepříznivé podmínky. Můžete se těšit na interaktivní stanoviště a dílničky. 

Areál KovoZOO ve Starém Městě 22.4. Hlavním cílem této akce je ekologická výchova nové generace. A proč se u toho nepobavit, že? 😉  Proto pro Vás chystáme nejen spoustu ekologického poučení, ale především také hromadu další zábavy. Přijďte si to s námi užít. Těšíme se na viděnou ve Staráku u majáku!

 

Malešický park na Praze 10 22.4. bude pro všechny generace návštěvníků připraven bohatý program, o který se postará na čtyři desítky zapojených pražských i celostátně působících organizací z oblastí ochrany životního prostředí a živočichů, udržitelného rozvoje a šetrného a zdravého životního stylu

Sdílet na sociálních sítích:

Komentáře jsou vypnuty.