Desatero chovatele morčat

Photo by Matthew Halmshaw on Unsplash

1) Morče je závazek na 5 – 10 let. Dříve, než si pořídíte morče, prověřte, zda na něj či na seno není některý člen domácnosti alergický.

2) Morče je společenský tvor žijící v přírodě ve skupinách. Také doma by mělo být minimálně ve dvou (2 jedinci stejného pohlaví), ideální je skupina  je 1 kastrovaný samec + samičky.

3) Pokud pořizujeme morče dětem, je zodpovědnost na vás, nenechávejte děti s morčetem samotné bez dozoru.

4) Morče potřebuje dostatečně velkou ubikaci s vhodnou měkkou a bezprašnou podestýlkou (pozor, dřevěné peletky způsobují otlaky, jemné piliny jsou příliš prašné)

5) Seno je základ, nesmí nikdy dojít! Obsahuje potřebnou vlákninu na zažívací trakt a díky pravidelnému pojídání obrušuje zadní zuby (stoličky), aby nepřerůstaly, protože  zuby morčeti neustále dorůstají. Trocha bezobilných granulí pro morčata (žádné směsky se zrním) může být dobrým doplňkem.

6) C-vitamín je velmi důležitý – morče si nedokáže vytvořit vitamín C, proto je nutné jej přidávat ve formě kapek do napáječky minimálně v zimním období, kdy se nemůže pravidelně pást na trávě. Z kupované zeleniny vitamíny nestačí a hrozí vážné zdravotní problémy.

7) Zelenina je ideální kořenová (celer, mrkev, petržel, římský salát, kopr, fenykl). Pozor, na příliš vodnatou – na okurky zapomeňte. Ovoce prakticky nepotřebuje, maximálně jako pamlsek/bonbonek.

 8)  Morče neubytovávejte společně s žádným jiným druhem zvířete, je to nebezpečná ze zdravotních i psychických důvodů.

9) Zjistěte, kde je ve vašem okolí veterinář – specialista na hlodavce

10) Morče pořiďte z prověřeného chovu (azylu, nebo chovatelské stanice) kde dbají na zdraví svých odchovů a nabízí chovatelský servis a poradenství po koupi zvířete

 

Autor: Renata Hájková (Azyl morčat u Reny)

Sdílet na sociálních sítích:

Komentáře jsou vypnuty.