První pomoc psům

Neštěstí nechodí po horách, ale po lidech a jejich zvířatech…

Proto je třeba být připraven, neboť jak známo, kdo je připraven, nebude překvapen. Některá překvapení bychom si sice rádi odpustili, ale vědět a znát se vyplatí. Zopakujme si proto zásady první pomoci našim čtyřnohým parťákům, kteří nás provází na cestách I necestách.

Jestliže se něco závažného přihodilo, především zachovejte klid!

Nejdříve se ujistěte, že jste vy i zvíře na bezpečném místě. Pokud situace není bezpečná, snažte se  psa přesunout tam, kde budete oba dva v bezpečí. Za žádných okolností nepanikařte! Vaše nervozita se přenese i na vašeho miláčka. Zkontrolujte situaci, stav zvířete, určete zranění, které je nejzávažnější.

Život zachraňující úkony

Může se stát, že se váš pes ocitne v ohrožení života. Pokud se tak stane, je třeba nejdříve zkontrolovat základní životní funkce. Život může bezprostředně ohrožovat zástava dechu, zástava srdce, silné krvácení.

1/ Ujistěte se, že je schopný reagovat. Oslovte ho jménem, tleskněte, ukažte mu pamlsek

2/ V případě, že nereaguje, proveďte okamžitě kontrolu dechu a pulsu. Normální dech u psa je 10–30 nádechů za minutu. Normální puls je 60-120 úderů za minutu (velká plemena – spodní hranice, malá plemena a štěňata – horní hranice) 

3/ Pokud nefungují základní životní funkce, přejděte k resuscitaci.

Vyčistěte a pokuste se zprůchodnit dýchací cesty. Pokuste se o umělé dýchání, nezahazujte flintu do žita. Jemně zavřete psovi tlamu, přidržujte ji rukou. Přiložte ústa k jeho nosu a dýchněte do nozder. Berte v úvahu velikost zvířete! Opakujte u malého psa 20-25 vdechů za minutu, u středního a velkého 15-20 vdechů za minutu, dokud nezačne samovolně pravidelně dýchat nebo dokud se toho neujme veterinář. 

Pokud došlo k zástavě srdeční činnosti, můžete se pokusit obnovit ji masáží hrudníku. Položte psíka na pravý bok a přibližně každou vteřinu (u malých zvířat rychleji) stlačujte hrudník. Po každém pátém stisku vdechněte do nozder. Opět berte v úvahu velikost zvířete a přizpůsobte tomu sílu stisku!

Zastavení silného krvácení

Pro úspěšné zastavení silného krvácení je třeba použít tlakový obvaz, pokud není, alespoň ránu v případě nutnosti stlačte rukou, stejně už není sterilní a krvácení je nutné zastavit stůj co stůj. Pokud obvaz stále prosakuje, přidejte další. 

Je-li rána na končetině, zvedněte ji nad úroveň srdce.

Nedaří-li se stále krvácení zastavit, je v krajní nouzi možné na končetině použit škrtidlo, ale velmi opatrně, pokud se použije nesprávně, může vést až k amputaci končetiny. Můžete vzít jako škrtidlo například obinadlo, tenký šátek, nebo běžné gumové škrtidlo z lékárničky. Škrtidlo musí být umístěno mezi ránou a srdcem. Vždy je potřeba zapsat si čas zaškrcení, každých pět minut asi na 20 vteřin povolte a nenechávejte celkově déle než 30 minut. 

Zopakujme si hlavní zásady:

1/ zachovat klid a nepanikařit

2/ zajistit bezpečnost sobě i zvířeti

3/ postupovat od nejvíce ohrožujících zranění nebo zdravotních komplikací

4/ vždy mít po ruce telefon na nonstop veterinární kliniku

5/ mít dopředu základní informace

 

Podobné věci se těžko popisují, mnohem lepší je vyzkoušet si vše na živo, a jedinečnou možnost máte na semináři, který pořádá Viento-první pomoc psa v přednáškovém sále nadace (Pujmanové  1219/6, Praha 4) 25. 9. 2022.

https://www.facebook.com/events/1905827266286519?acontext=%7B%22event_action_history%22%3A[%7B%22surface%22%3A%22page%22%7D]%7D

 

Autor: Nadace na ochranu zvířat, Pavla Dorničová, fotografie: Ulrike Mai, Pixabay

Sdílet na sociálních sítích:

Komentáře jsou vypnuty.