Malej, ale šikovnej, aneb na velikosti nezáleží!

I s malým psem se dá ve velkém sportovat. Ať už jen tak rekreačně pro zábavu, nebo i úspěšně závodně.

Důležité však je vybrat si tu správnou disciplínu, která bude pro psa, vzhledem k fyzickým předpokladům a schopnostem vhodná a bezpečná. A začít se sportem = fyzickou aktivitou postupně, tedy psa hned nepřetěžovat, a postupně zvyšovat zátěž, a i všestranně.

Existují sportovní disciplíny, které přímo přihlížejí k velikosti psa (výška měřena v kohoutku), a kde se podle toho rozdělují do kategorií.

Například v AGILITY se Česká republika v roce 2019 připojila ke Švédsku, Finsku, Maďarsku a Polsku a zavedla na národních soutěžích 5 výškových kategorií, oproti třem: S-small (do 35 cm), M-medium, L-large, ve kterých se soutěží na mezinárodní úrovni a kvalifikačních soutěžích, na XS-extra small (do 28 cm) a ML-mini large. Sport, inspirovaný parkurovým skákáním koní, je u nás velmi populární a rozšířený. Dokonalá souhra psa s psovodem v rychlosti a preciznosti s notnou dávkou adrenalinu.

Ve FLYBALLu se výška skoku v ČR od roku 2017 určuje podle délky loketní kosti. Soutěží se ve čtyřčlenných družstvech na flyballových dráhách se 4 skokovými překážkami a boxem, který vystřeluje míček, jenž pes chytá a aportuje zpět přes překážky k psovodovi.

OBEDIENCE, v překladu poslušnost a ovladatelnost. Tento sport zahrnuje 10 různorodých cviků, při kterých se hodnotí přesnost, ale i ochota spolupráce s psovodem.

Při výběru sportu je také dobré brát v potaz vlohy psa, jestli máte psa akčního, rychlýho, všestrannýho, nebo s dobrým čichem na pachové práce.

Pro šikovné psí čenichy je tu poměrně nový psí sport – NOSEWORK, ve kterém se závodí ve čtyřech směrech: NW-N (nature) – vyhledávání v přírodních terénech, NW-U (urban) – prohledávání prostor dotčených působením člověka, NW-W (water) – vyhledávání ve vodě, NW-D (discrimination) – vyhledávání v řadách předmětů a osob.

S malými psy můžete závodit i podle Zkušebního řádu výcviku malých plemen (VMP), kde výška překážek zohledňuje výšku psa, a je možnost výběru z volitelných cviků zohledňující povahové zaměření plemene. Ve zkouškách VMP podle vaší úrovně prověříte stopařské schopnosti, poslušnost a speciální cviky jako je vyhledávání předmětu psovoda, ztraceného předmětu, vyhledání pamlsku a označení pomocníka, a výběr z volitelných cviků.

Z nejnovějších sportů u nás můžete vyzkoušet Hoopers, Rally Obedience (sport pro všechna plemena, každého věku, velmi přizpůsobený možnostem psů, ale i lidí), Rally Dogdance – odlehčená forma Dogdancingu.

Rád váš pes něco chytá? Pak můžete vyzkoušet FRISBEE nebo PULLER.

 

Tanečky a triky nakonec. DOGDANCING (tanec se psem /Dogdance, kategorie Heelwork to Music a Freestyle to Music) je nejen divácky velmi oblíbená disciplína. Tady se kreativitě meze nekladou, a je jen na fantazii člověka, jaké cviky (triky) dokáže vymyslet a psa naučit. Samozřejmě s přihlédnutím k plemeni, schopnostem a bezpečnosti psa. Nápadité choreografie s příběhem na hudbu, ať už v kategorii Heelwork to Music, kde je kladen důraz na přesné pozice psa u nohy psovoda po většinu času, nebo volnější, a na rekvizity bohatý, Freestyle to Music.

TRIKY sice jako samostatný sport u nás oproti okolním státům není, ale občas jsou vypsané soutěže. Výborně však poslouží jako průprava pro různé sporty, kdy se pes učí ovládat a uvědomovat si různé části těla.

Co také můžete brát v potaz je, jak moc velkého uštěkánka máte, tedy pokud jste soutěživí, nebo jestli ho to (ne)dokážete odnaučit. Jsou totiž sporty, ve kterých je štěkání penalizováno, a tudíž zbytečně přicházíte o body.

Sportovat s malým plemenem může být někdy výzva, která velkým psům zůstává utajena. Třeba nerovný venkovní terén může docela dost ovlivnit předvedený výkon a výsledek. Ďolík, do kterého může pes zapadnout tlapkou a rozhodí ho to z koncentrace a přesného provedení cviku, nebo se „prodírat“ vyšší neposekanou trávou = „drobnosti“, kterých si větší plemena ani nevšimnou. A třeba i zakopnout o pampelišku…

Nejdůležitejší ovšem vždy je, aby to bavilo jak psa, tak i člověka, společně jste si sportování užívali a nehonili se slepě, za každou cenu za výsledky.

Každé plemeno má své kouzlo, baví ho a je vhodnější pro ten či onen sport více. Vyzkoušejte si více sportů a uvidíte, co vám sedne nejvíce.

Přejeme vám co nejvíce radosti ze společného sportování.

 

Text: Nadace na ochranu zvířat – A. Krejčová, foto Janosch Diggelmann, Chris Smith, Gabriel Crismariu – Unsplash

Sdílet na sociálních sítích:

Komentáře jsou vypnuty.