Co dělat, když najdeme zvíře zavřené v horku v autě

Je několik možností, jak situaci řešit a zvířeti pomoci. Vždy je třeba zvážit okolnosti a podle toho jednat. 

Projděme si jednu možnost po druhé: 

1/ Můžete se pokusit urychleně sehnat majitele auta. To je možné například na parkovišti u obchodního centra, kdy můžete nechat podle registrační značky majitele vyvolat. To je vhodné řešení v případě, že pes (nebo jiné zvíře) není ve stavu, kdy by mu šlo o život, ale evidentně není v pohodě. Vždy ale vyčkejte u auta než se dostaví majitel. Pokud k autu nepřijde, volte další řešení. 

2/ Zavolat hlídku městské  (obecní) nebo státní policie (156 nebo 158). Ta by měla přijet během několika minut, vyhodnotit situaci a zajistit řešení (třeba i rozbití okénka, bude-li potřeba). To je vhodný postup v případě, kdy není možné sehnat majitele a zvíře je ve špatném stavu, ale není zjevně bezprostředně ohrožené na životě. 

3/ Rozbít okénko a zvíře osvobodit a snažit se ho ochladit. Tato možnost je opravdu krajní, pokud to situace vyžaduje a odhodláte se k tomu, vždy je dobré předem volat policii, popsat situaci a oznámit, že se chystáte rozbít okénko a celou situaci zdokumentovat a mít u toho svědky. Pokud případ nebude vyhodnocený jako stav krajní nouze, hrozí, že budete muset škodu na autě uhradit a ještě budete popotahováni u soudu. Pokud by byla škoda vyšší než 5000 Kč (což není nic neobvyklého u novějších aut), jednalo by se i o trestný čin. Takže v tomto případě raději postupovat uvážlivě. 

V současné době je u modernějších aut možnost externí regulace klimatizace, takže i když jsou venku tropické teploty, v autě může být příjemných 20 stupňů, tak prosíme, nejednejte ukvapeně.

Nebuďte však lhostejní a zaparkovaných aut si všímejte a v případě potřeby situaci řešte. 

Autor: Pavla Dorničová, Nadace  na ochranu zvířat, Foto: Radoslaw Zmudzinski, Pixabay.com

 

Sdílet na sociálních sítích:

Komentáře jsou vypnuty.