Jak prožít svátky se čtyřnohými parťáky bezpečně

Vánoce se blíží, Štědrý den za dveřmi a doma je všechno vzhůru nohama. Přípravy vrcholí, cukroví napečené. Ozdobit stromeček, připravit kapra a salát, zabalit dárky…

Kromě lidských členů rodiny ale kolem příprav a během svátků  asistují  také čtyřnozí členové rodiny. Ne všechno, co se kolem svátků děje, chystá a předkládá, je ale pro ně bezpečně. Kromě toho také nebývá dost času na to je hlídat a dávat pozor, kde se pohybují a případně co berou do své nenechavé tlamičky. Zvláště první Vánoce u štěňat (ale i koťat) mohou být dost nebezpečné.  Shánět během svátků veterinární pohotovost jistě není vhodný plán na jejich klidné a pohodové prožití. 

Na co si tedy dát největší pozor? 

Vánoční kapr – ryba je dobrá a zdravá, ale kosti jsou drobné, ostré a mohou nadělat paseku i u člověka. Pozor tedy na to, aby se zvíře nedostalo ke kaprovi, ať už čerstvě usmaženému nebo zejména ke zbytkům kostí. I psům, kteří mají trávení na syrové kosti zvyklé, by tepelně upravené rybí kosti mohly dost ublížit. 

Cukroví – při jeho přípravě a pečení čtyřnožci rádi asistují, nenápadně „vyčištěný“ plech připravený na pečení může být cobydup. Syrové těsto v žaludku určitě není to pravé. Krásně vonící hotové cukroví nachystané na míse na stole je také velkým lákadlem, psi, a zejména kočky, se dostanou na neuvěřitelná místa a do nečekaných výšek. Kousek vanilkového rohlíčku nebo lineckého kolečka jistě neublíží, ale pokud loudícím očím neodolá deset členů rodiny, problém být může. Velký pozor na cukroví a pochutiny s čokoládou nebo s kakaem, to je pro psy jedovaté! 

Vánoční stromeček – pro mladá zvířata je to velmi zajímavý objekt, třpytivé ozdoby, svíčky, různá cingrlátka, čokoládové figurky, řetězy apod., to jsou neodolatelná lákadla. Zvláště kočky si mohou ze stromečku udělat úžasné „šplhadlo“. Poražený stromeček na zemi, rozbité ozdoby a roznesené jehličí po celém bytě je zajímavé „zpestření“ Vánoc. Nebezpečnými mohou být zvláště čokoládové ozdoby zabalené do staniolu – čokoláda, staniol, háček na pověšení, vše se dá spolknout a návštěva veterinární pohotovosti by mohla být nevyhnutelná. Rozbité skleněné ozdoby mohou ohrozit psí nebo kočičí tlapky.

 

Dárečky – jistě pod stromečkem najdou své dárky i čtyřnozí členové rodiny. Pozor jen na nenechavá štěňata, která by mohla vzít „rozbalování dárků“ se vší vervou a v žaludku by jim mohly skončit i nevhodné součásti balení – mašličky, šňůrky apod.  Dárečky by bylo dobré trochu ohlídat, aby v nestřeženém okamžiku například pes nezhltnul plný pytel pamlsků a zbytečně si nezkazil žaludek. 

Alkohol – ano, oslavy se většinou neobejdou bez skleniček něčeho „ostřejšího“, nebo alespoň dobrého vínka či piva. Některým psům alkohol chutná, a pokud se dostanou ke skleničce, rádi si „přihnou“. Následky se samozřejmě dostaví v podobě alkoholem opojeného zvířete. 

Zábavní pyrotechnika – často se oslavy neobejdou bez těchto efektů, zvláště na Silvestra. Tomu budeme věnovat další podrobné pojednání. 

Přejeme všem dvounohým i čtyřnohým krásně a pohodové Vánoce prožité ve zdraví.

Autor textu: Pavla Dorničová, Nadace na ochranu zvířat

Sdílet na sociálních sítích:

Komentáře jsou vypnuty.