Vánoční dárky pro naše mazlíčky

Zvířata vnímáme většinou jako členy naší rodiny. Nikoho proto nepřekvapí, že se zúčastňují téměř všech aktivit, které jako rodina podnikáme. Jsou samozřejmě i součástí vánočních oslav. A jaképak by to byly Vánoce, pokud by pod stromečkem nenašel dárek každý člen rodiny, tedy i ten zvířecí.

pixabay

Víme, že svého zvířecího parťáka znáte nejlépe vy sami, ale pokud opravdu nevíte, nebo hledáte inspiraci na poslední chvíli, máme tu pro vás pár nápadů:

Nejlepší dárek je ten, který se nechá sežrat!

Tohle vám potvrdí 9 z 10 psů. Najít si po čuchu pod stromečkem právě ten svůj dárek je pro pejska tím největším dobrodružstvím, které navíc pobaví zbytek osazenstva. V obchodech s chovatelskými potřebami nabízí nepřeberné množství psích pochoutek a pamlsků. Vybírat byste měli zejména podle toho, zda váš pejsek není na některou složku pamlsku alergický a důraz byste měli klást i na bezpečnost. Pamlsky z „bůvolí kůže“ nechte raději v regále. Jsou pro psy nebezpečné, neboť je psi často zhltnou najednou a mohou se jimi zadusit a často obsahují nebezpečný chemický koktejl. Obdobně na tom mohou být uzené nebo sušené kosti, které mohou vašemu psovi navíc způsobit zažívací problémy včetně perforace střev.

pixabay_ClaireDiaz

Fotografie: ClaireDiaz, pixabay

Rozhodně doporučujeme držet se hesla „vím, co jím“ pozměněné na „vím, co jí můj pes“, kdy kromě vánočního cukroví, upečete některý z vyhlášených receptů právě pro pejsky (je jich plný internet nebo psí kuchařky). Jen pozor, aby nebyl váš čtyřnožec pod stromečkem o hladu! Domácí psí pamlsky jsou totiž návykové a kdejaká hospodyňka je musí péct z dvojité dávky, neboť chutnají celé rodině.

Zodpovědně přistupujte i při výběru pamlsků pro jiného domácího společníka. Ve specializovaných obchodech vám vždy rádi a ochotně poradí.

Kdo si hraje, nezlobí!

U zvířat to platí taktéž. Málokteré zvíře si totiž nehraje. Zvláště naše domácí šelmy si hrou nahrazují zapovězený lov. S laserovým ukazovátkem v podobě myšky si užijete spoustu legrace vy i vaše kočka. Kočičky ocení také různé provázky a udičky s návnadou, za kterou se budou neúnavně prohánět, dokud vám nedojdou síly. Pokud víte, jestli je vaše kočička „kozlíková“ nebo „šantová“ (pokud ne, kupte na zkoušku obojí), pořiďte jí polštářek nebo hračku obsahující některou z těchto aromatických bylin. Pokud jste do této doby měli pocit, že vaši kočičku nic nebaví, tady je úspěch zaručen.

pixabay_ChristianBodhi

Fotografie: ChristianBodhi, pixabay

Největší radost z hračky bude mít určitě váš pes. Nabídka v obchodech je obrovská. Některý pes ocení hračku, která dělá pořádný rámus, jiný hračku přetahovací, se kterou vás zapojí do hry, další plyšáka (pozor na malé části, které by mohl spolknout), dlouhé čekání si někteří neposedové rádi zkrátí hračkou, která jde naplnit pamlsky a pejsci je musí šikovně dobývat.

Zaměstnat hlavu můžete pejska prostřednictvím různých hlavolamů. Prodávají se roztříděné dle stupně obtížnosti jejich zdolávání. Ocení je například i majitelé pejsků, kteří mají z jakéhokoli důvodu nařízen klidový režim.

No a nesmíme zapomenout na hračky využívané k psím sportům, jako jsou různé míčky, frisbee, dog pullery a házedla. Vždy hračku přizpůsobujte velikosti, stáří a kondici pejska.

Musíme zdůraznit, že hra zabraňuje u zvířat stereotypnímu chování, které jsme vídávali například u v zoologických zahradách (naštěstí se doba změnila a právě díky enrichementu – obohacování prostředí chovaných zvířat – se mají zvířata mnohem lépe). Nutnost obohatit prostředí chovaných zvířat platí i u domácích druhů, tedy i u papouška, křečka nebo rybičky osamocené v kulatém miniakváriu. Důležitá je tedy dobrá znalost samotného druhu – pro některé zvíře je největším dárkem pořízení zvířecího parťáka.

pixabay_jaanasaksam

Fotografie: jaanasaksam, pixabay

 

Máte rádi „měkouše“?

Ponožky, svetr, pyžamo… pamatujete? Také jste tak v dětství nesnášeli měkouše, tedy textilní dárky? Obleček do nepříznivého počasí, nebo botičky na prosolené chodníky sice váš čtyřnohý parťák nejprve tolik neocení, ale díky nové výbavě vás v zimě nepřekvapí žádná slota.

Měkouš může být ale také pohodlný měkký pelíšek. Zejména chlupaté pelíšky slaví v posledních letech u zvířat velký úspěch. Oceňují je nejenom kočičky a pejsci, ale taková teploučká papučka je vítaným útočištěm i pro morčátka nebo fretky.

Pelíšek může být také důležitou zdravotní pomůckou. U starších nebo těžších psů má správná matrace stejný význam jako u nás lidí. Doporučujeme proto u zvířat s problémy s pohybovým aparátem nešetřit a dopřát kamarádovi pohodlí, které si v daném věku určitě zaslouží.

Na závěr otázka za deset Bludišťáků (majitelé koček nenapovídají): Víte, jaký je nejlepší kočičí vánoční dárek? 
                                                                                                                                             (papírová krabice od dárku  😉 )

Autor textu: Zdeňka Nezmeškalová, Nadace na ochranu zvířat

pixabay_Mike_Dahmen

Fotografie: Mike_Dahmen, pixabay

Sdílet na sociálních sítích:

Komentáře jsou vypnuty.