Zvíře jako vánoční dárek?

Je před Vánoci a každý přemýšlí, čím pod stromečkem potěšit členy rodiny, příbuzné či známé. Máte děti, které pravidelně každý rok před Vánoci žadoní, že by pod stromeček chtěly pejska, kočičku, nebo alespoň morče? Nebo máte příbuzného či známého, který často mluví o tom, že by chtěl domů nějaké zvířátko? 

Pes jako vánoční dárek? Foto pixabay

Živý dárek může potěšit, ale bez zralého uvážení může být spíše zdrojem starostí a komplikací a nakonec skončí v útulku nebo ještě hůře. Pořízení živého tvora je odpovědné a  důležité rozhodnutí, které nesmí být na základě momentálního impulsu nebo snahy udělat někomu radost. Radost se totiž může velmi rychle změnit ve starost. 

Jak tedy postupovat, jak se postavit k žadonícím dětským očím a jak si poradit s myšlenkou živého dárku? 

Především by živý dárek pod stromečkem neměl být překvapením, ale zralým rozhodnutím, odsouhlaseným všemi členy rodiny. Každý by měl s rozhodnutím souhlasit a přijmout část odpovědnosti a úkolů, souvisejících s péči o nového chlupatého či opeřeného člena domácnosti (plazy a rybičky nevyjímaje). Pokud je situace příznivá, všichni jsou pro a pořízení nového parťáka nic nebrání, může to být klidně i na Vánoce, Štědrý den pak bude jistě nezapomenutelný. 

Je samozřejmě rozdíl, chceme-li pořídit psa, kočku, nějakého opeřence, morče či rybičky. Každé zvíře však potřebuje náležitou péči. 

Co s tím, když dítě žadoní o psa (zde pravděpodobně nepomůže nabídnout místo psa morče nebo andulku)? Záleží na věku a schopnostech, samozřejmě není možné očekávat, že dítě zajistí psovi kompletní péči samo. Zde bude zásadní část starostí na dospělých, dítě se ale učí odpovědnosti a smyslu pro povinnost, ohleduplnosti k živému tvoru. Určitá část péče o psa může být jeho starostí, samozřejmě pod dohledem dospělých. Štěně a dítě dohromady vyžaduje bedlivý dozor, obě „mláďata“ ještě moc rozumu nemají. Pořízení psa k určitému datu (např. na Vánoce) má však své zásadní úskalí. Pokud to má být štěně určitého plemene, záleží na tom, kdy jsou vhodná štěňata k odběru a málokdy to vyjde zrovna na Vánoce. Je ale také možné využít nabídky psů v útulcích, tady pak je dvojitá radost – rodina má nového čtyřnohého člena a zároveň udělá dobrý skutek. 

Máte příbuzného či známého, který mluví o tom, že by chtěl domů nějakého zvířecího kamaráda? I tady je třeba důkladná úvaha a domluva s dotyčným, rozhodně žádné nečekané překvapení. Podle možností a schopností dotyčného může být dobrým společníkem nejen pes, ale i kočka nebo papoušek či morče. 

Kočka jako dárek foto pixabay

Specifickou záležitostí jsou plazi, to je pak již záležitost pro fajnšmekry a vyžaduje určité znalosti a dovednosti. 

Pokud i po přečtení článku bude dárkem pod stromečkem nějaká živá bytost, ať je dárkem dobře promyšleným, očekávaným a po celý život  s láskou opečovávaným. 

Autor článku: Pavla Dorničová, Nadace na ochranu zvířat

Sdílet na sociálních sítích:

Komentáře jsou vypnuty.