Jak se starat o ptáky na krmítku?

Zimní období je pro všechna volně žijící zvířata tím nejkritičtějším. Těžko dostupná potrava, zima a mráz je pro mnohé jedince kombinace přímo vražedná. Naši pomoc ocení zejména ptáci a to už v těchto dnech.

kos černý v zimě

Kos černý v zimě

Zatímco draví ptáci si svou potravu uloví během roku kdykoli, potravy pro hmyzožravé, všežravé a semenožravé ptáky je v zimě nedostatek. Hmyzožraví ptáci odlétnou do teplých krajin, ale ti další si musí poradit. Naše krajina ani zahrady bohužel nejsou tak pestré, jako tomu bývalo ještě třeba před 100 lety. Chybí keřové porosty, remízky i divoké zahrady, kde se dají sbírat semena a bobule.

Čím a kde krmit?

Pro ptáky jsou nejčastěji využívána krmítka se stříškou, kde je krmivo chráněno před deštěm a sněhem. Dříve i doma vyráběná dřevěná krmítka jsou čím dál častěji nahrazovaná pro snadnější údržbu a prevenci před nemocemi krmítky plastovými. Mohou být umístěna na parapetu, na stromě či na samostatně stojícím kůlu. Vždy je třeba dbát na to, aby se ke krmítku nedostaly na ptáčky číhající kočky.

Vrabci na krmítku

Do krmítka patří:

semena – slunečnice, obilí, plevele, proso, len

ořechy – vlašské, lískové, burské

bobule jako jsou třeba šípky, hloh, černý bez

ovoce 

lůj

sušený hmyz 

Kosi si poradí s jablky pohozenými pod krmítkem, lůj je možné využít na tvorbu lojových koulí se směsí semen a ořechů. Koule je možné také zakoupit, ale vždy je vyndejte z plastové síťky, jinak se do ní ptáci často zamotají.  

Lojové krmítko

Pozor na krmítkovou nákazu

Pokud jsou častými hosty vašich krmítek zvonci a hrdličky, může se stát, že zaznamenáte načepýřené apatické zvíře, které posedává v krmítku a přehazuje krmení sem tam, jako by mu nechutnalo. Ptačí trichomonóza, nazývaná též krmítková nákaza, je parazitární onemocnění, které postihuje hlavně zrnožravé ptáky. Napadeným ptákům zduří sliznice, nemohou polykat, postupně slábnou a hynou hlady třeba uprostřed plného krmítka. Od jednoho zvířete se mohou nakazit i může tak docházet k hromadným úhynům. Onemocnění se nedá léčit a jediným řešením je okamžitě krmítko sundat. Je nezbytné jej vydezinfikovat a minimálně 14 dní jej nevracet zpět. I pak je třeba sledovat, zda se nemoc opět neobjeví.

zvonek zelený

Sčítání na krmítku

Jste-li trochu soutěživí, můžete se zapojit do sčítání ptáků na krmítkách, které pořádá Česká společnost ornitologická https://ptacihodinka.birdlife.cz/ a Český svaz ochránců přírody https://www.zivazahrada.cz/soutez/

Sdílet na sociálních sítích:

Komentáře jsou vypnuty.