Chci domácího mazlíčka, co teď?

Chci domácího mazlíčka, co teď?

Přemýšlíte o pořízení domácího mazlíčka? Víte, na co byste se měli připravit vy i vaši blízcí? Podíváme se krok za krokem na to, jak byste měli postupovat.

Chci zvíře
Než se rozhodnete pro nějaké zvíře, ujasněte si, co od zvířete očekáváte. Jestli chcete mazlíka, který s vámi bude chodit běhat nebo jezdit na dovolené. Chcete zvíře, které můžete doma jen pomuckat, ale také ho občas nechat přes víkend doma samotné? Máte doma mnoho květin a obrazů? Plné poličky věcí? Chcete něco, co vypadá hezky, ale přitom je to živé? Kolik máte na zvíře času? Jak dlouho jste v práci? Podle odpovědí na tyto otázky se dá určit, jaké chcete zvíře. Otázky směřovaly na vlastnictví psa, kočky, králíka nebo rybiček.

Autor: Robert Balog, Pixabay


Příprava na zvíře
Ve chvíli, kdy víte, jaké zvíře si pořídíte, nastává fáze příprav. Na nového obyvatele musíte připravit nejen byt, ale také příbuzné a kamarády. Je dobré si zajistit někoho, kdo by byl ochotný zvíře vyvenčit, nakrmit nebo vyčistit jeho příbytek, pokud byste jeli na dovolenou, byli nemocní nebo se zdrželi v práci. Určitě se vyplatí se domluvit s pár lidmi ještě před tím, než si zvíře pořídíte.
Pokud budete mít rybičky nebo kočku, je odjezd na dovolenou mnohem snadnější. Těmto zvířatům stačí jen někdo, kdo je přijde jednou denně je nakrmit. Pokud budete mít psa, je potřeba mu zajistit péči, psí hotel, popř. někoho, kdo si zvíře k sobě vezme po celou dobu dovolené.
Doporučujeme také najít si dobrého veterináře.

Kde ho seženu?
Možností, jak sehnat zvíře, je nespočet. Od internetu, přes zverimex, útulek, nebo chovatele. Můžete si pořídit zvíře s průkazem původu nebo voříška. Všem těmto možnostem se budeme věnovat v samostatném článku.

       Autor: Ben Scherjon, Pixabay

Zařizování
Ta druhá, oblíbená část, je zařizování. Nákup pelíšků, hraček, krmiva, pamlsků. Ať už si berete zvíře z útulku nebo od chovatele, je dobré vědět, jakým krmivem jsou zvířata krmena. Stěhování pro “chlupáče”, psy, kočky, králíky, bude už tak stresující, nemusíte mu k tomu ještě přidat ihned změnu krmiva. Každou změnu krmiva zavádějte postupně.

Autor: Peggy Choucair from Pixabay

Je doma. Co teď?
Kdokoli, si přivede domů “chlupáče”, se chce hned pochlubit. Nedělejte to. Klidně i týden k sobě nikoho nezvěte. Částečně si zvířete ani nevšímejte, nevnucujte se mu, ale pozorujte jeho chování a reakce. Nový společník si potřebuje zvyknout na svůj domov a hlavně na vás, stěhování je pro něj náročné, a tím, že mu dáte dost času si zvyknout si na své nové bydliště dřív, než ho budete se všemi seznamovat, mu uděláte velikou radost.

Eliška Coufalová, odborný úsek Nadace na ochranu zvířat

 

Sdílet na sociálních sítích:

Komentáře jsou vypnuty.