JARO A MLÁĎATA – SRNČATA

JARO A MLÁĎATA – SRNČATA

V květnu až červnu rodí srna mládě, nejčastěji pouze jedno. Toto období je velice kritické. Narození srnčat koliduje s termínem sečí, které probíhají na všech zemědělských plochách.

V jakém případě a jak zachraňovat srnčata?

Mládě srny je po narození schované v husté vegetaci, kde čeká na svou matku. Pokud mu hrozí nebezpečí, jeho reflexem je přikrčení a zalehnutí do trávy. Matka chodí své mládě krmit několikrát za den. Vždy je někde poblíž a své mládě si hlídá. Pokud není srnče zraněné, nesahejte na něj a neodnášejte ho. Ani při nepříznivém počasí není třeba mládě zachraňovat. Srnky, stejně jako další volně žijící živočichové, jsou adaptovány na rozmarné počasí.

Autor / zdroj: B. Schmidt, Pixabay.com

Se psem na procházce

Pokud chodíte se svým psem na procházky do lesa a na pole, mějte ho pod zvýšenou kontrolou, aby nedocházelo ke zranění schovaných srnčat nebo jejich honění. Srnky jsou velice náchylné na stres, a pokud jsou umístěny, někdy zbytečně, do záchranné stanice, často jejich cesta nekončí dobře.

Stop sečení srnčat

Při jarní seči trav na polích dochází k závažnému zranění nebo usmrcení mláďat. Pokud byste chtěli pomoci, můžete se nahlásit jako dobrovolník k iniciativě STOP SEČENÍ SRNČAT. Dobrovolníci tak pomáhají myslivcům a zemědělcům vyhledávat mláďata srn a přemisťovat je na bezpečné místo.

Více informací na -> www.stopsecenisrncat.cz.

Autor / zdroj: Lubos Houska, Pixabay.com

V případě nálezu zraněného zvířete kontaktujte nejbližší záchrannou stanici. Kontakty naleznete na stránkách -> www.zvirevnouzi.cz.

DĚKUJEME, ŽE CHRÁNÍTE ZVÍŘATA!

Jana Kostrounová, odborný úsek Nadace na ochranu zvířat

Sdílet na sociálních sítích:

Komentáře jsou vypnuty.