SVĚTOVÝ DEN ZVÍŘAT 2023

Srdečně vás zveme na oslavu SVĚTOVÉHO DNE ZVÍŘAT 2023,

kterou pořádáme ve středu 4. října 2023, od 14:00 do 18:00 hod., formou online eventu / živého přenosu.
Nalaďte si své přijímače 🙂 a oslavte s námi tento báječný mezinárodní svátek zvířat. Těšit se můžete na pestrý a zajímavý program!

tým Nadace na ochranu zvířat

Živé vysílání Světového dne zvířat a více informací k akci sledujte v sociální síti (události) Facebook: Facebook událost – online vysílání

 

 
Generálním partnerem akce je společnost MARS CZECH s.r.o., výrobce krmiv a pochoutek pro zvířata značek Perfect Fit®, Sheba®, Dreamies®, Frolic®, Pedigree® a Whiskas®. Děkujeme společnosti MARS CZECH s.r.o. a jejím značkám za finanční podporu akce Světový den zvířat 2023 a za dlouholetou spolupráci, pomoc a podporu v ochraně zvířat.
 
PROGRAM
 
 
! PŘEKVAPENÍ !
Rozhodli jsme se podpořit čtyři vybrané organizace, které se účastní našeho živého streamu, a které pomáhají zvířatům v nouzi, crowdfundingovou sbírkou na Darujme.cz  https://www.darujme.cz/projekt/1208556
Děkujeme, že jim spolu s námi pomůžete. 
 
 
 

 
 
 
Představení učinkujících:
 

Klára Nevečeřalová je certifikovaný zvířecí psycholog Vystudovala obor Chovatel cizokrajných zvířat a působila v zoologické zahradě. Již přes 10 let se věnuje tréninku zvířat, během své kariéry spolupracovala s předními světovými trenéry. Specializuje se na převýchovu problémových koček. Snaží se s kočkami komunikovat na bázi empatie i moderních vědeckých poznatků. Každá kočka je osobnost, a jako s takovou je potřeba vést dialog, který je výhodný pro obě strany. Mimo jiné ji můžete znát z televizního pořadu Kočka není pes.  Více zde: https://www.bad-kitty.cz

Ve svém vystoupení Klára Nevečeřalová povypráví o tom, že opravdu kočka není pes – odlišnostech v chování, v potřebách a ve vnímání světa. Zaměří se také na držení kočky výhradně v bytě, zda je běžná kočka evropská k takovému životu vhodná, zmíní rozdíly mezi čistokrevnými šlechtěnými plemeny koček, jejich chováním a potřebami. Také bude řeč o tom, kdy je lépe si kočku nepořizovat.

 


Bc. Vladimíra Tichá je dlouholetá chovatelka, poradce chovu a mezinárodní rozhodčí pro plemena teriérů, tisková mluvčí Českomoravské kynologické unie, dlouholetá pracovnice a bývalá spolumajitelka veterinární laboratoře Labvet, autorka knih a mnoha článků, rozhovorů a podcastů. 

V rozhovoru s paní Vladimírou Tichou  se zaměříme na téma týrání chovem – o co vlastně jde a jakých plemen psů se to týká, jaké jsou možnosti řešení a jak se tímto problémem vyrovnávají jinde ve světě. 

 

Foto zdroj: Fitmin

Jitka Krejcárková je cvičitelkou vodicích a asistenčních psů v organizaci Pes pro Tebe. Navzdory těžkému zrakovému hendikepu (už od narození má pouze zbytky zraku) se pod její taktovkou z obyčejných psů stávají hrdí pomocníci, kteří svým páníčkům usnadňují život. Je cvičitelkou vodicích a asistenčních psů a dokáže psy naučit plnohodnotně pomáhat.

A nejen to, je i úspěšnou závodnicí v několika psích sportech, kde získala významné tituly: Mistryně světa v paraagility, Mistryně Evropy v agility – družstva v kategorii small, Mistryně Evropy ve flyballu a tanci se psem

Jitka Krejcárková (Lebedová) představí svou činnost a organizaci Pes pro Tebe, její působení, na co se specializuje, kde a komu pomáhá nejčastěji a jakých dosáhla úspěchů.  Představí svého pomocníka a parťáka, vodícího psa Baileyho, který jí jako částečně nevidomé (se zbytky zraku) pomáhá v pohybu a orientaci v terénu. Popovídá o tom, jak se správně chovat, pokud potkáme člověka s vodícím nebo asistenčním psem, jak takový pes pracuje a jaký je jeho život. Zmíní se i o aktivitách, kterým se člověk s asistenčním nebo vodícím psem může věnovat. Dozvíte se i o tom, co můžete udělat, když byste se chtěli k organizaci Pes pro Tebe přidat nebo ji podpořit.

 

 

Ing. Renata Masopustová, Ph.D., působí jako profesorka na České zemědělské univerzitě a ve vzdělávací agentuře ZOOREKVALIFIKACE.  Na ČZU připravuje a podílí se na výuce předmětů Chov exotických savců, Mezinárodní záchranné programy, Fylogeneze a zoogeografické rozšíření savců, Biologické aspekty chovu zvířat, Etika chovu a etologie zvířat, Základy chovu exotických zvířat aj.   V rozhovoru bude představen projekt Nadace na ochranu zvířat Exoti nejsou maskoti a bude nastíněno závažné téma návrhu Pozitivních seznamů zvířat.

 

Hlavní náplní práce PET-MEDIC veterinární záchranná služba je odborná první pomoc na místě události, následný převoz pacienta sanitním vozem s odbornou posádkou v doprovodu majitele zvířete a předání pacienta na urgentním příjmu veterinární kliniky nebo nemocnice.

Posádky záchranné služby jsou připravené k okamžitému výjezdu NONSTOP během celého roku. Funguje na území hlavního města Prahy a části Středočeského kraje.

Dozvíte se, co vše zajišťují a v čem spočívá jejich práce, jaké mají nejčastější pacienty, atd. Předvedou základy první pomoci pro psy, vysvětlí, jak předejít úrazům a nejběžnějším problémům. Proberou i otázku, co dělat a jak se zachovat, když už čtyřnohému parťákovi není pomoci. Pohřební ústav pro malá zvířata PET – PIETA.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
RNDr. František Šusta, PhD. nám v rámci oslav Světového dne zvířat představí trénink zvířat metodou pozitivního posilování.
František Šusta je trenér zvířat s dlouholetými zkušenostmi s prací s různými druhy zvířat v zahraničí i v pražské ZOO, autor mnoha článků a knih, konzultant a protagonista televizních pořadů. Od roku 2012 vede semináře a praktické lekce především pro majitele psů a koní, ale i koz a dalších druhů zvířat. Přes semináře a praktické tréninky, články i publikace, televizní a jiné formáty pořadů šíří metodiku tréninku zvířat pozitivním posilováním. Hledá stále nové a lepší metody, jak soužití lidí a jejich svěřenců udělat co nejlepší pro obě strany a jak to, co člověk od zvířat chce, dosáhnout cestou rozhovoru a porozumění místo nátlaku a drilu.
Je členem České a slovenské etologické společnosti a několika odborných organizací sdružujících trenéry zvířat, např. Animal Behavior Management Alliance a International Marine Animal Trainers´ Association.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
PINTA – druhá šance – Petra Říhová
Pinta – druhá šance je spolek, který pomáhá týraným a opuštěným zvířatům, zejména koním. Je tu ale i pro kočky, psy a exotické papoušky, kteří měli tu smůlu a potkali se s lidskou zlobou, nenávistí a sobectvím. Petra Říhová, zakladatelka spolku, snila o tom, že bude jezdit jako žokej. Začala proto studovat na Střední škole dostihového sportu ve Velké Chuchli. Velký sen ale rozbil úraz. Lásku ke koním jí to ale nevzalo. Pro založení spolku na ochranu nejen koní se rozhodla spontánně. Touží totiž po světě, kde by se lidé ke zvířatům chovali s láskou a respektem. Do nedávné doby veškerou péči nejen o týrané koně, ale i opuštěné psy a kočky, hradila ze svých vlastních příjmů. Dává zvířatům nejen zázemí, ale snaží se je i co nejlépe připravit na cestu do nového domova. Také k ní zamíříme při oslavě Světového dne zvířat.
 
 

Foto: ZS Praha, p. Pavlačík

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Záchranná stanice hl. m. Prahy pro volně žijící živočichy – Ing. Zuzana Pokorná, Ph.D.
Zuzana Pokorná se volně žijícími zvířaty zabývá celý svůj profesní život. V současné době působí jako hlavní ošetřovatelka Záchranné stanice hl.m.Prahy. Na oslavě světového dne zvířat si s ní budeme povídat o běžných i výjimečných zvířecích pacientech, kteří jí prošli rukama, zmíníme také to, v jaké fázi je realizace projektu na vybudování nové pražské záchranné stanice. Vzhledem k tomu, že je podzim, zaměříme se zejména na problematiku ježků, neboť Zuzana Pokorná je v ČR největší specialistka na tyto pichlavé živočichy.🦔
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Francouzské potěšení z.s. – Milena Sadílková
Francouzské potěšení je organizace, která se primárně zabývá záchranou francouzských buldočků a jiných „placatek“ (buldog, boxer, mops, aj.) zejména z množíren. Financuje jejich mnohdy nákladnou léčbu a shání jim nový domov.
Povídat si budeme s předsedkyní organizace, Míšou Sadílkovou, o jejich aktivitách, o současné situaci tzv. brachycefalických (krátkolebých) plemen, o množíránách, zákazu chovu v zahraničí a možných řešeních.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Dobrovolnické centrum FN Motol – Jana Jirsová
Co mají společného králík, strašilky, šneci a slepice? Ti všichni dorazí se svými dvounožci z Dobrovolnické centrum FN Motol na oslavu Světového dne zvířat.
Úkolem Dobrovolnického centra je výběr, příprava a poskytování zázemí a opory dobrovolníkům. Posláním dobrovolnického programu je vnášet do nemocnice více lidského kontaktu, posilovat duševní pohodu pacienta a jeho postoj k aktivní spolupráci na uzdravení. Dobrovolník jako člověk přicházející ze “zdravého světa” může pomoci překlenout náročné chvíle v nemocnici a přispět k lepšímu průběhu a efektu léčby.
S Janou Jirsovou, koordinátorkou pro canisterapii a zooterapii, si budeme povídat o tom, kdo je to dobrovolník, jaké musí splňovat požadavky a jak do toho všeho zapadají rozličná zvířata.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
🐈Kočičí naděje – Ronovské depozitum🐈‍⬛ – Ludmila Švachová
Občanské sdružení Kočičí naděje vzniklo v roce 2008 a v současné době o zvířátka pečuje v pěti depozitech. Depozita se nacházejí v Hradci Králové, Sezemicích u Pardubic, Praze-Bohnicích, Ronově nad Doubravou a v Pardubicích. Za dobu své činnosti prošlo jejich depozity okolo 4000 kočiček a zhruba 200 pejsků. Starají se především o nechtěné kočičky, v menší míře i o pejsky nebo králíčky v nouzi.
Ronovské depozitum vede Ludmila Švachová a ve své péči má na 40 kočiček různého věku. K adopci jsou tak jak starší kočičky, tak koťátka, která se do péče dostávají někdy i ve věku několika hodin. K ní se také podíváme v reportáži oslav Světového dne zvířat.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
KasPro – kastrační program – Luboš Kristek
Spolek KasProCats, z.s. je celorepublikový kastrační program kladoucí důraz na edukaci společnosti a hledání efektivních strategií v rámci problematiky toulavých koček. Do širšího povědomí se zapsal iniciativou Obce kastrují, která se snaží o systémovou změnu paradigmatu kočičího utrpení zapojováním měst a obcí. Vedoucí projektu Luboš Kristek v přednášce představí novinky ze světa kočičího aktivizmu.
 
 
Poděkování Nadace na ochranu zvířat patří také agentuře JAKLA TRADING, s.r.o. za zajištění živého přenosu Světového dne zvířat 2023 a agentuře BELIEF PRODUCTION za spolupráci na projektu Hurá, máme doma zvíře! – osvětové podcasty a zhotovení video upoutávek pro Světový den zvířat 2023.
 
 
 
 
 
 
 
 

Sdílet na sociálních sítích:

Komentáře jsou vypnuty.