Psi – parťáci a společníci pro život i pro sport

Den sedmý – téma sedmé

Je neděle, tedy den, kdy bychom měli mít volno. Ale i volno je dobré smysluplně využít. Proto dnes zmíníme psy, kteří sice nehledají zločince, nepomáhají handicapovaným ani nezachraňují lidské životy, ale jejich význam je neocenitelný. A to naše parťáky, souputníky a průvodce životem. Ty, kteří nám ukazují, že je třeba žít tady a teď, netrápit se minulostí a neobávat se budoucnosti. Kteří nás milují nezištně, bez ohledu na všechny okolnosti, jsou nám po boku v dobrém i ve zlém. Naplňují naše dny a dávají jim smysl. Každý jediný je pro svého člověka nenahraditelný, dělá život veselejším, příjemnějším, pokud je zle, alespoň snesitelnějším. Donutí ho jít ven, mezi lidi, do přírody, netrápit se dlouho životními strastmi.

 

Psi nám mohou dělat nejen průvodce životem, ale často jsou i parťáky v různých aktivitách a sportech. A to na rekreační i závodní úrovni. V mnoha disciplínách jsou vrcholové soutěže, jako mistrovství republiky nebo mistrovství světa. Aktivity a sporty se psem upevní vzájemný vztah, dají náplň volnému času, stmelí lidi stejného zájmu.  

 

Co si můžeme vybrat? V současné době je aktivit a sportů se psem velké množství a stále přibývají další. Uplatnit se může kdokoliv, jakýkoliv pes i pán (panička), každý si najde to, co mu vyhovuje a co ho baví. Jsou aktivity, které vyžadují rychlost, drive a energii, jsou takové, které potřebují soustředění a rozvahu. Důležité je, aby činnost bavila a naplňovala oba.

Představme si některé z nich:

Sportovní kynologie – poměrně náročná, vyžaduje všestranného psa. Skládá se ze tří disciplín – poslušnost, stopa, obrana. Většinou se v ní uplatní klasická služební plemena, ale možnosti jsou otevřené všem. Více se dozvíte například na www.kynologie.cz.

 

Agility – obdoba koňského parkuru, pes podle pokynů psovoda překonává co nejrychleji a pokud možno bez chyb trať sestavenou z různých překážek, jako skok, kladina, tunel, houpačka, slalom. Podobný sport je hoopers, kde chybí skokové překážky a jsou tam naopak jiné záludnosti, jako obíhání barelů a podobně. Psovod musí psa vysílat na dálku a pohybovat se jen v určité části parkuru. Výhodu mají rychlí a obratní psi, dobře reagující na pokyny psovoda. Vice najdete na www.klubagility.cz a www.hoopers.cz.

Dogtrekking, canicross – pro běžce a milovníky dlouhých tras a pohybu v přírodě. Běh se psem a dálkové pochody se psem. Vhodné pro psy vytrvalé, běhavé. Zájemci mrknou na www.dogtrekking.cz nebo www.behejsepsem.cz a www.canicross.cz.

Obedience – „vysoká škola poslušnosti“. Cviky poslušnosti podle úrovně ztížené a vyžadující přesnost a rychlost.

Rally Obedience – psovod se psem se pohybují po trati sestavené z kartiček s úkoly a cviky, které musí splnit.

Informace o obou sportech na www.obedience.cz.

Dogdancing – tanec se psem. Pes v souhře s psovodem předvádí sestavy na hudbu s různými triky a cviky, s přihlédnutím na divizi, ve které závodí. Soutěží se v divizi Heelwork to Music a Freestyle. Postupové zkoušky jsou rozděleny do čtyř divizí, každá má své předepsané cviky, které musí pes během zkoušky v daném časovém limitu předvést. Informace na www.dogdancingclubcr.com.

Nosework – sport spočívající ve vyhledávání a označení vzorku určitého pachu v různém terénu a v různém stupni obtížnosti. Hledá se v přírodě, v lidském prostředí (stodoly, kůlny, místnosti apod.), ve vodě či v řadách stejných předmětů a na dalších místech podle zkušebního rádu.  Vhodné pro všechny psy, kteří rádi čichají a hledají různé předměty, kteří jsou vytrvalí a pečliví. Uplatní se i psistarší, kteří již nemají tak dobrou fyzickou kondici, zato jsou již „vyklidnění“. Nejsou výjimkou psi, kteří závodí i ve věku 12–14 let. 

V ČR je možné nosework trénovat a skládat zkoušky v rámci dvou organizací, Nosework CZ z.s. (psi vyhledávají vzorky skořice a pomeranče) a Czech Nosework Club z.s (psi vyhledávají olejové silice až s pěti různými pachy). Každý z nich má svůj zkušební řád, podle kterého se skládají zkoušky. Soutěže a závody mohou probíhat velmi zajímavě a nemusí být přesně podle zkušebního řádu. Koho by to zaujalo, informace najde na www.noseworkcz.net nebo https://www.czechnoseworkclub.cz/

Flyball – závody družstev v aportu míčku přes překážky. Více na www.flyball.cz.

Dogfrisbee – házení a chytání létajícího talíře, má svá pravidla pokud jde o styl hodu i chytání, počítá se rychlost, vzdálenost a další kritéria. Informace najdete na www.discdog.cz.

Dogpuller – házení a chytání dvou kruhů pullerů, soutěží se ve dvou disciplínách – running (počet chycených hozených pullerů za čas) a jumping (počet výskoků a zákusů do pulleru za čas). Více na www.puller.cz.

Treibball – obdoba pasení, jen psi „pasou“ velké míče. Vhodné právě pro psy, kteří mají pro pasení vlohy a mohou je takto uplatnit, ale nejen pro ně, baví to většinu psů. Více na www.treibball-klub.cz.

Coursing – běh za střapcem, obdoba lovu kořisti. Určené především pro chrty, ale i pro ostatní plemena to bývá oblíbená disciplína. 

Výčet pravděpodobně není kompletní, nové disciplíny a sporty stále vznikají či přicházejí ze zahraničí. Není důležité, jestli se svým psem skládáte zkoušky a účastníte se závodů a mistrovství nebo jen spolu běháte po lese či si házíte létající talíř na nejbližším plácku. Důležité je, že spolu trávíte čas, že poznáváte sami sebe i jeden druhého, že upevňujete svůj vzájemný vztah a obohacujete své společné soužití. 

 

Nadace na ochranu zvířat, text: Pavla Dorničová a Anna Krejčová, foto: Pixabay Elfin Fox, Pohljakroon, Alektas, a Pavla Dorničová




Sdílet na sociálních sítích:

Komentáře jsou vypnuty.