Světový den štědrosti a dobrých skutků Giving Tuesday s kampaní Pomoc pro „KOČKY NIKOHO“

Česká republika se již sedmým rokem připojí ke Giving Tuesday, světovému dni štědrosti a dobrých skutků. Letošní ročník připadá na úterý 29. listopadu 2022. Nadace na ochranu zvířat se do Giving Tuesday zapojila v rámci kampaně upozorňující na problematiku odložených a nechtěných koček, které trpí v důsledku lidské nezodpovědnosti a lhostejnosti.

Zima, mráz, hlad, žízeň, ale také lhostejnost, opovržení, zloba a nenávist mají za následek stovky zmařených životů koček „nikoho“, které svůj život započaly většinou jako nechtěné a odložené, nebo již jako potomci těchto nechtěných a odložených. Podle serveru Lidovky.cz živoří na ulicích v České republice více než 28,5 tisíce koček.

Život těchto koček je neustálým bojem o přežití. Zatímco od jara do podzimu dokáží více méně přežívat díky lovu volně žijících zvířat, zejména ptáků (k nelibosti ochránců přírody), zimní období je pro ně tvrdou zkouškou. Vezmeme-li v potaz, že jich má spousta i nějaký zdravotní problém, případně je mezi nimi i mnoho starých koček nebo naopak malých koťat, není s podivem, že zimu bez pomoci přežijí jen ti nejsilnější.

Zamezit nekontrolovanému množení, léčba nemocí, a hlavně péče v zimním období je posláním lidí, kterým osudy kočičích bezdomovců nejsou lhostejné. Oni monitorují zdravotní stav koček v dané lokalitě, zajišťují jejich odchyt, kastrace, adopce či návrat na danou lokalitu (spousta koček je neadoptovatelných), obsluhují tzv. krmící místa a zajišťují kočkám zimní příbytky.

“Kočičí domov Sluníčko, z.s. přijalo v roce 2022 dosud 278 koček. Bohužel z kapacitních důvodů nebylo možné vyhovět všem nálezcům se žádostí o přijetí dalších a dalších koček, především koťat, z kapacitních důvodů. Až se situace s odloženými koťaty trochu uklidní, máme v plánu odchytat a vykastrovat další kolonie koček, které v obcích přibyly. Jedná se zhruba o dalších 50-100 koček. Bezprizorní kočky stále přibývají, je to deprimující, situace se nedá zvládnout. Pomocí inzerce se nám podařilo najít domov zhruba třiceti kočkám mimo přijetí k nám.
Lidé kočky nekastrují a nestarají se o svá pořízená zvířata a o jejich potomstvo dle zákona, prostě je to “jen kočka”, neřeší její potřeby, už vůbec ne veterinární péči, ani to, že se množí. Letošní situace s koťaty je neúnosná. Bohužel ani obce se nijak nezapojují do propagace kastrací či kastračního programu, finančně už vůbec ne. Městské policie v obcích při přivolání ke zraněné kočce odmítají pomoci s tím, že “kočky neřeší” a zraněnou či těžce nemocnou kočku nechají napospas osudu.”

Péče o kočky „nikoho“ představuje nemalé finanční a časové výdaje.  Tato snaha však bývá marná, pokud se najdou lidé, kteří tyto aktivity nechápou a péči o polodivoké kočky odsuzují. Argumentují tím, že kočky se díky péči dobrovolníků pouze nekontrolovaně množí a svým výskytem obtěžují okolí. Jsou dokonce schopni krmící místa i přístřešky pro zimování ničit! „Někteří zájemci o boudičky na zimování se na nás obrací opakovaně, neboť je pravděpodobně neumístili dostatečně skrytě a někdo je buď odnese nebo zničí,“  uvádí Hana Janišová z klecanského útulku Kocour Felix  Pražského spolku ochránců zvířat, kteří zajišťují prodej boudiček. Dále doplňuje: „Nejdůležitější je ale příprava těchto polodivokých kočiček na zimu – musí být zdravé s dostatečnými tukovými zásobami a hustou srstí, což zajistí pouze pravidelné kvalitní přikrmování ještě před samotným zimním obdobím“. Na závěr dodává, že pro koťata je zima opravdovou hrozbou a vybízí veřejnost, aby se jich alespoň po dobu mrazů ujala a vzala je do tepla. Z jara je pak možné kočičky za pomoci některého z kočičích spolků či nadací, často i měst a obcí, nechat vykastrovat. 

Nadace na ochranu zvířat dlouhodobě podporuje organizace, které zajišťují pomoc kočičkám bez domova. „Věříme, že prostřednictvím světového dne štědrosti a dobrých skutků Giving Tuesday získáme prostředky, které pomohou zachránit stovky životů. Z vybraných financí bude možné nakoupit boudičky na zimování, krmení a nemocným zvířatům zajistit veterinární péči,“ popsala cíl kampaně Eva Hodek, ředitelka Nadace.

Pozitivní zprávy plné naděje nebyla nikdy tolik potřeba jako právě nyní. Pomozte dát naději “kočkám nikoho” a podpořte náš projekt v rámci kampaně Giving Tuesday – Pomoc pro “kočky nikoho”

GivingTuesdayCZ Pomoc pro kočky nikoho

Projekt Kočky nikoho

Projekt Kočky nikoho Giving Tuesday #GivingTuesday #GivingTuesdayCZ

Kočky „nikoho“ si svůj osud nevybraly. Neměly by proto na kruté zacházení doplácet. Řešením je osvěta mezi chovateli, zodpovědný přístup a pomoc těm, které neměly to štěstí, aby našly místo v domově i srdci některého z lidí. Více podrobností k problematice koček „nikoho“ najdete na stránce Kočky nikoho v zimě

Autor: Zdeňka Nezmeškalová, Nadace na ochranu zvířat

Sdílet na sociálních sítích:

Komentáře jsou vypnuty.