Studánky

Foto: Jan Hrasko, jhraskon, pixabay.com

Znám křišťálovou studánku,
kde nejhlubší je les,
tam roste tmavé kapradí
a vůkol rudý vřes.

Tam ptáci, laně chodí pít
pod javorový kmen,
ti ptáci za dne bílého,
ty laně v noci jen.

Když usnou lesy hluboké
a kolem ticho jest,
tu nebesa i studánka
jsou plny zlatých hvězd.

Tyto nádherné verše Josefa Václava Sládka zná jistě každý Čech a každý si tak nějakou studánku dokáže živě představit.

V učených knihách (wikipedii) se pak dočteme, že Studánka, též svatyně, je stavebně upravený výtok vodního pramene, původně přírodního vývěru podzemní vody na zemský povrch, zpravidla upraveného k nabírání vody.

Studny se budovaly již od starověku. Už ve starém Egyptě se studny i vrtaly a to do značných hloubek. Ve středověku se pak studny kopaly nebo hloubily hornickým způsobem, za pomoci šachet. Známé jsou studny na hradech, kde kopali tak dlouho, dokud na vodu nenarazili, protože sloužily jako důležitý zdroj vody v případech obléhání.

Zajímavostí jsou tzv. Artézské studny, které vznikají navrtáním hlubokých vrstev a na povrch se tak voda dostává pod značným tlakem, často formou gejzírů. Na jeden takový se můžete zajet podívat například na Slovensko do lázeňského areálu Herľany-Rankovce:

Na rozdíl od člověka, který k nalezení vody potřebuje často nejmodernější techniku, zvířata jsou velmi dobře přizpůsobena tomu, aby dokázala vodu najít. Některá za ní putují dokonce stovky kilometrů, jako jsou třeba zebry, či pakoně. O putování afrických zeber si můžete přečíst v článku https://www.denik.cz/ze_sveta/zebra-putovani-botswana.html

Jak je zmíněno v úvodní básni, stálé vodní zdroje jsou pro zvířata velmi důležité a zvláště v letních měsících se k jednomu zdroji mohou scházet desítky či stovky živočišných druhů. Některé, jako drobní korýši (konkrétně blešivci), obývají studánky trvale, narazit v nich ale můžete také na čolky a mloky.

Dendrotelmy

Pokud není pramen, příroda si dokáže poradit. Voda se totiž může zadržovat v umělých i přírodních proláklinách. Zajímavé jsou například dendrotelmy – studánky ve stromech či pařezech.

dendrotelma – stromová studánka, Foto: Zdeňka Nezmeškalová

Kde se můžete potěšit studánkami, jak jim pomáhat a kde je v nich voda opravdu pitná se dozvíte na stránkách https://www.estudanky.eu/

A co zvířata ve městech? Pomozte jim!

Nainstalujte misku, podkvětník nebo speciální pítko kamkoliv, kde  je zvířata najdou a pravidelně dolévejte vodu. Uvidíte, jak vaše okolí ožije.

Foto: MrsBrown, pixabay.com

Autor textu: Zdeňka Nezmeškolová, Nadace na ochranu zvířat

Sdílet na sociálních sítích:

Komentáře jsou vypnuty.