TAJEMNÍ NETOPÝŘI

Létající myši nebo také upíři – tak jsou často označováni jediní létající savci České republiky – netopýři. Vzhledem ke své soumračné až noční aktivitě pro člověka po staletí představují tajemná zvířata vzbuzující fantazii a velmi často spíše negativní emoce. Kdo pozná tato drobná zvířata zblízka, bude  nejspíše oponovat. Netopýři jsou, stejně jako třeba kočky, velice čistotná a užitečná zvířata. Když nás kočky zbavují nevítaných lezoucích sousedů (myší), netopýři loví ty létající  -hmyz, včetně komárů. Těch jsou schopni nalovit i kolem dvou tisíc za jedinou noc! Krví se rozhodně neživí. 

Fotografie: Anke Schroeder, Pixabay 

U nás žijí téměř tři desítky netopýřích druhů od velikosti zhruba tří centimetrů (rod Pipistrellus) až po druhy o velikosti 7 centimetrů (netopýr velký). Kromě velikosti se liší také zbarvením a délkou uší. Determinace některých druhů je často požádný oříšek. Odborníci si vypomáhají moderními přístroji, tzv. echolokátory nebo také batdetektory, kterými zachycují to, jak netopýři prozkoumávají okolní prostředí a jak se dorozumívají. Každý druh má jinou frekvenci, průběh, hlasitost, délku signálu a celkový rytmus.

Fotografie: BTS-BotrosTravelSolutions, Pixabay 

Všechny druhy našich netopýrů jsou chráněny zákonem, včetně jejich úkrytů. Jako úkryty využívají čím dál častěji půdy i menší štěrbiny na lidských obydlích, přestože původně obývali například dutiny stromů (staré doupné stromy se však v naší přírodě díky předčasnému smýcení  téměř nevyskytují). Na jaře dutiny obsazují netopýří matky, které zde odchovávají svá mláďata a na konci léta je společně opouští. V posledních letech ale odborníci čím dál častěji zaznamenávají také místa, která netopýři využívají díky vhodné teplotě celoročně, tedy i k zimnímu spánku. Tato náhradní netopýří obydlí jsou díky rekonstrukcím a zateplování domů velmi často v  ohrožení. Důležitý je proto jejich monitoring a zajištění vhodného postupu a náhradních opatření při stavebních pracích. Dalším rizikem pro tyto letouny jsou plynová topidla – VAFKY. Netopýři prolézají přes ochranný koš umístěný na fasádě do vnitřku topidla a buď se nedostanou zpět a nebo umírají v případě, že je topidlo uvedeno do chodu. Je-li z topidla slyšet škrábání a pískání, je třeba zavolat odborníky (v Praze např. linka SOS netopýr 731523599).

Zdeňka Nezmeškalová, Nadace na ochranu zvířat

Sdílet na sociálních sítích:

Komentáře jsou vypnuty.