PŘIKRMOVÁNÍ LESNÍ ZVĚŘE V ZIMĚ

PŘIKRMOVÁNÍ LESNÍ ZVĚŘE V ZIMĚ

Každý jednou za čas v zimním období rád přilepší lesní zvěři jejich jídelníček o nějakou pochoutku. Zamysleli jste se někdy nad tím, co vlastně lesní zvěř může sníst a co jí naopak škodí? Pokud si nejste úplně jistí svou odpovědí, pojďme se společně podívat na to, jak správně krmit, kam krmivo umisťovat a jaké potravy se vyvarovat.

 

NEŽ ZAČNEME PŘIKRMOVAT

Před začátkem přikrmování je dobré si zjistit, pod jaký myslivecký spolek spadá region, kde chceme lesní zvěři přes zimu přilepšit nějakou dobrotou. Přikrmování zvěře mají na starost myslivci, kteří se o krmelce pravidelně starají a doplňují v nich krmivo. Určitě vám rádi poradí, které krmivo jim schází a jak a kde by se jim případná forma pomoci hodila.

 

JAKÉ KRMIVO ZVOLIT?

Myslivci rozdělují krmivo pro zvěř do tří kategorií:

       – objemné
       – jadrné
       – dužnaté

Mezi objemná krmiva patří veškeré byliny a traviny spolu s letorosty keřů. Tato krmiva jsou zakonzervována pomocí sušení. Mezi vhodná objemná krmiva pro lesní zvěř patří seno, sušené maliní nebo senáže. Objemné krmivo je nejpřirozenější potrava pro zvěř, je výborným zdrojem živin a nezatěžuje trávicí trakt.

U jadrných krmiv je třeba u přikrmování brát ohled na určitá pravidla. Jedná se sice o velmi vhodné doplňkové krmivo, ale jeho špatné dávkování či nevhodně zvolený druh může vést k trávicím potížím až k úhynu zvířat. Z obilovin volíme pouze oves. Ostatní obiloviny způsobují zvířatům trávicí potíže. U kaštanů musíme dávat pozor na jejich množství, jelikož obsahují saponiny, které jsou ve větším množství jedovaté, nebo způsobují trávicí potíže. Mezi další vhodná jadrná krmiva patří například kukuřice, žaludy či hrách.

Mezi dužnatá krmiva patří ovoce a zelenina. Ze zeleniny je nejvhodnější mrkev, brambor a řepa. Z ovoce to jsou jablka, hrušky nebo meruňky, švestky či špendlíky. V předjaří můžeme zvěři přilepšit jeřabinami, které jim pomáhají s přechodem na zelenou stravu.

Nesmíme zapomenout na sůl, která je pro zvěř důležitým zdrojem chlóru a sodíku. Lze ji podávat v podobě kamenné soli či past, které se namažou na pařez, kde zatvrdnou.

 

JAK JE TO S PEČIVEM?

Mezi lidmi stále přetrvává obliba krmení zvířat sušeným pečivem. I zde musíme brát na zřetel jistá pravidla. Pečivo musí být vždy dobře usušené, nesolené, bez náplní a v žádném případě plesnivé. Tímto druhem krmiva přikrmujeme pouze v době, kdy mrzne a neočekáváme oblevu, jelikož pečivo do sebe velice rychle nasakuje vlhkost. Když takové pečivo zvíře pozře, způsobí mu trávicí potíže spojené s průjmy vedoucími k jeho vyčerpání.

 

JAK SPRÁVNĚ KRMIVO UMÍSTIT?

Objemné krmivo (např. seno) umisťujeme buďto na zem, odkud si ho zvěř bez problému sebere, nebo do krmelců. U sena nevadí, pokud bude promoklé nebo zvlhlé, pozor si musíme dát na zaplísněné nebo zplesnivělé seno. Jadrné krmivo dávkujeme tak, aby ho zvěř stihla sníst zhruba během jednoho týdne a předešlo se tak k degradaci kvality krmiva povětrnostními vlivy. Toto krmivo lze umístit jak do koryt v krmelci tak i na zem. Dužnaté krmivo je dobré pokrájet na malé kousky a dávkovat v malém množství, to se především týká ovoce. Pečivo umisťujeme do korýtek častěji, ale v malých dávkách na kostičky či malé krájené kousky.

SPRÁVNĚ DOPLNĚNÝ KRMELEC

SPRÁVNĚ DOPLNĚNÝ KRMELEC   krmelec2

        © Českomoravská myslivecká jednota, z.s., OMS Jablonec nad Nisou

NESPRÁVNĚ DOPLNĚNÝ KRMELEC

krmelec3      krmelec4

         © Českomoravská myslivecká jednota, z.s., OMS Jablonec nad Nisou

 

Důležité!

Návštěvníci lesa by měli v zimních měsících dodržovat určitá pravidla. Zvířata jsou v zimních měsících instinktivně nastavena k tomu, aby vykonávala minimum pohybu. Zvěř vyplašená lidmi či psy se snaží uprchnout, čímž vydává množství energie. U slabších kusů může dojít k vysílení vedoucímu k zánětu dýchacího ústrojí a v nejhorším případě k úhynu. Může dojít také k potracení plodu například u srn, u kterých v těchto měsících dochází k vývoji plodu. Proto si užívejte procházky po lese v tichosti a poklidu.

 

Zdroje:

https://www.priroda.cz/clanky.php?detail=2544

https://www.cmmj.cz/chcete-v-zime-prilepsit-zveri-ctete-pozorne/

https://www.myslivost.cz/omsjablonec/Zimni-prikrmovani,-jak-se-chovat.aspx

https://sokolovsky.denik.cz/z-regionu/chodite-do-lesa-krmit-zvirata

Sdílet na sociálních sítích:

Komentáře jsou vypnuty.