Cestování s domácími mazlíčky

Cestování s domácími mazlíčky

Chcete jet na dovolenou i se svým zvířecím souputníkem?

Následující řádky vám poradí, na co je třeba myslet a na co si dát pozor.

Primárně je důležité si ujasnit, zda vaše zvíře cestuje rádo. Některá zvířata mohou trpět tzv. kinetózou a celou cestu protrpět. Také destinace, nemoc, zranění či divoká povaha můžou cestování znemožnit. V takovém případě je lepší nechat zvíře doma na hlídání zodpovědné osobě.

 

 

 

Pokud chcete cestovat na delší vzdálenost autem, můžete psa / kočku na jízdu pomalu cvičit. Zpočátku dělejte krátké projížďky po okolí, aby si vaše zvíře na jízdu zvyklo. Lze také podat před jízdou zklidňující látku na přírodní bázi. Rozhodně nedoporučujeme sedativa, která mohou zvíře natolik utlumit, že nepoznáte, zda je zvíře pouze utlumené nebo mu není dobře. Zvíře by se mohlo dostat do stavu, kdy dostatečně neovládá své tělo a může se dostat do pozice, která mu není pohodlná a ze které se nemůže samo dostat.

Cestovní přepravka

Už jste se ujistili, že vaše zvíře je schopné delší cesty, a je třeba vybrat vhodný způsob přepravy.

Vašeho mazlíčka můžete vézt připoutaného na zadním sedadle nebo například v přepravce. Na vybraný způsob cestování si zvíře musí zvyknout. U zajištění s pomocí pásu je nutné použít postroj, který je pro tento účel určený, ne běžný postroj, který používáte na procházky. A jak vybrat cestovní přepravku?

Přepravka musí odpovídat velikosti zvířete tak, aby se zde mohlo postavit, posadit, otočit a lehnout do pohodlné pozice. Lepší je plastová s mřížkou na dveřích. Vhodná je i přepravka proutěná, kde je ovšem horší údržba. Měla by mít hladký vnitřek, bez výčnělků, o které by se zvíře mohlo zranit, být lehce větratelná, s držákem ke snadné manipulaci.

Přepravku umístěte v autě na zadní sedadlo nebo do zavazadlového prostoru a bezpečně upevněte na místo. Na dno přepravky dejte savou podložku, polštář nebo ručník jako pelíšek,  u koček je na delší cesty vhodné umístit také misku s kočkolitem.

Během cesty dělejte pravidelné zastávky (každé 2-3 hodiny), kdy můžete zvířeti podat misku s vodou. Pokud je cesta kratší než 24 hodin není vhodné podávat krmivo, aby se neobjevila nevolnost. Nikdy nenechávejte zvíře v autě bez dozoru – zvláště v letních měsících. K přehřátí může dojít velice rychle! Při zastávce nechte psa, aby se prošel, a pokud je vaše kočka zvyklá na postroj, také se s ní projděte. Pokud ne, alespoň ji nechte projít se po prostoru zavřeného auta.

Co s sebou

  • Pet Passport / očkovací průkaz (proti vzteklině, proti parazitům, odčervení) – ujistěte se, že máte vše, co je ve vaší cílové destinaci požadováno
  • Krabičku první pomoci – po konzultaci s veterinárním lékařem (dezinfekci, obvazy, léky proti průjmu, oční a ušní kapky, antiparazitní přípravky, kontakt na veterinárního lékaře a nonstop linku v místě dovolené)
  • Misku na pití a jídlo ( zvláště pro průběh cestování)
  • Krátké i dlouhé vodítko, obojek / postroj, náhubek
  • Fotografii psa / kočky pro identifikaci pro případ, že by se zvíře ztratilo

Dejte zvířeti známku se svým jménem, telefonním číslem a případně s adresou vašeho ubytování na dovolené. Samozřejmě je třeba mít zvíře označené čipem ( u psů v ČR povinné ze zákona) a mít tento čip zaregistrovaný.

Cestování letadlem

Zde je třeba větší přípravy, jelikož každá letecká společnost má svá vlastní pravidla pro přepravu zvířat. Před koupí vaší letenky se ujistěte, zda vám společnost vůbec psa / kočku přepraví. Někde probíhá platba letenky zvířete předem a jinde až na místě. Kontaktujte společnost, se kterou se chystáte letět, a zeptejte se na max./min. možnou velikost přepravky, max. váhu psa, použití sedativ, umístění misky s vodou (někde vyžadují, aby se plnila zvenku, bez nutnosti otevření přepravky). Většina leteckých společnosti vyžaduje potvrzení o zdravotním stavu zvířete veterinárním lékařem.

Pokud seženete letenku pro své zvíře a podaří se vám zjistit všechny potřebné informace, nezapomeňte si připravit informace o plemeni, velikosti a váze zvířete a váze přepravky. V letních měsících vybírejte spíše ranní či večerní lety / v zimních měsících časy kolem oběda. Zvíře by ve většině případech mělo cestovat na lačno, ale i toto proberte se svým veterinárním lékařem. Vyvenčete psa a poté jděte na check-in mezi posledními, abyste minimalizovali pobyt zvířete v prostoru terminálu letiště a v samotném letadle. Upozorněte letušku, že máte zvíře v přepravním prostoru. Důležité je si také vyzjistit informace o přepravě živého zvířete do cílové destinace např. u velvyslanectví dané země nebo na Státní veterinární správě ČR.

Cestování autobusem / vlakem

Opět platí zjistit si informace u konkrétního přepravce, se kterým budete cestovat. I zde jsou různá pravidla. Například některé autobusové linky dovolují přepravu pouze jednoho zvířete na palubě, nebo je omezena velikost zvířete. Krmení zvířat během cestování ponechte na konec jízdy nebo na konec dne. Mějte zvíře umístěné u sebe a s ohledem na ostatní cestující.

Více informací ohledně cestování s vašimi domácími mazlíčky naleznete na stránce Státní veterinární správy ČR -> www.svscr.cz/cestovani-se-zviraty-v-zajmovem-chovu/

A jak se chovat se zvířetem v cílové destinaci?

  • Vždy předpokládejte, že ve městech pes musí být na vodítku.
  • Doporučujeme s sebou vždy nosit na batohu připnutý košík.
  • Nezapomínejte brát misku na vodu i pro vašeho chlupáče.
  • V národních parcích je volné pobíhání psů zakázáno.
  • Dávejte velký pozor na to, aby se vám pes nebo kočka nezaběhli. Není nic příjemného v cizině běhat po útulcích a hledat svého parťáka.

 

Sdílet na sociálních sítích:

Komentáře jsou vypnuty.