Nakupujme méně, ale zdravěji

29.06.2008

Podle lékařů je největším zdravotním problémem české populace přejídání. I když zájem o zdravou výživu mezi lidmi roste, zdá se nám zdravé jídlo (a zejména biopotraviny) příliš drahé. Budeme-li ho však konzumovat v přiměřeném množství, budeme na něj mít peníze a zbavíme se řady zdravotních problémů - včetně těch z přejídání. I o tom byla slunovratová oslava na Zelené pumpě v Chrašticích.

Do Chraštického ekocentra se o víkendu sjelo na třicet lidí nejen z příbramského regionu, aby se v počátku léta dozvěděli něco nového o zdravé výživě a vyzkoušeli si pár dobrých tipů - včetně upečení celozrnného domácího chleba.

V úvodu se hovořilo o biopotravinách. Jsou to potraviny, které byly vypěstovány bez použití chemických hnojiv a ochranných látek (pesticidů), v případě živočišných produktů byla zvířata chována v souladu s jejich životními potřebami (zejména na dostatečném prostoru, na vzduchu a bez antibiotik). Biopotraviny jsou při svém zpracování ušetřeny různých přídavných látek (neboli "éček"), jejichž úkolem je změnit přirozené vlastnosti potravin. Éčka bohužel velmi podstatně poškozují naše zdraví - v poslední době rapidně narůstá množství alergií, nervových potíží, neplodností.
"Hodně mě překvapilo, že i po umytí vodou zůstává na jablku až dvacet škodlivých látek," řekla účastnice z Příbrami.

Biopotraviny jsou však zpravidla asi o 40 % dražší než běžné potraviny. Stejně tak například zdravý konopný olej, plný nenasycených mastných kyselin, je cenově úplně jinde, než jsme zvyklí například u slunečnicového oleje.

"Za ženské časopisy u nás ročně utratíme 1,5 miliardy korun. Za přípravky na hubnutí až 2 miliardy. Je tedy nasnadě jíst méně a utrácet raději za kvalitní potraviny vypěstované s ohledem na čistou půdu, vodu i vzduch. Nekupovat supervýhodná balení, která jsme původně koupit vůbec nechtěli, ale protože byla levná, teď je musíme sníst... Nekupovat ovoce, které se v našem klimatu v dané době vůbec nevyskytuje (například hrušky z Peru v únoru). Díky několika jednoduchým zásadám můžeme podstatně zlepšit své zdraví, podpořit zdraví planety a na peněžence rozdíl nepoznáme," řekla Linda Klvaňová z Chraštického ekocentra.

Jak se účastníci slunovratové oslavy dozvěděli, jsou emise CO2 z výroby biopotravin o polovinu nižší než z konvečního zemědělství. Je však zcela samozřejmé, že čím vzdálenější země původu biopotravin je, tím vyšší jsou emise, protože zboží bylo dopravováno. Poselstvím slunovratové oslavy tedy je, že důležité je přemýšlet při nákupech, nebát se tvořit v domácích podmínkách a vyhledávat si "netradiční" informace - třeba s pomocí Zelené pumpy.

Fotografie z akce najdete na http://www.zelenapumpa.cz/index.php?dok=02250000000045,det.

-kll-

JAK MŮŽETE POMOCI?
Pomozte nám pomáhat
Platba PaySec
50 Kč
100 Kč
300 Kč
500 Kč
1 000 Kč
Partneři






Sponzoři
 




   

 

 
zapujcka



Partnerské organizace
 











spolecnost pro zvirata
 
Mediální partneři


 


 

 

 

Internetoví partneři


 

TOPlist