Šimpanzi mohou do 50 let vyhynout

07.06.2004

Nejbližší příbuzný člověka, šimpanz, zřejmě v následujících padesáti letech vyhyne. Opice ohrožuje především lov na maso, ztráta přirozeného prostředí kvůli rozsáhlému odlesňování a nemoce. Podle studie amerických vědců zbývá pouhých 8000 jedinců jednoho z poddruhů východního šimpanze (Pan troglodytes vellerosus) žijícího zejména v Nigérii. Podle výpočtů by tento druh mohl vyhynout již v příštích dvou desítkách let.

Výsledky studie představili na začátku června vědci na konferenci sdružení afrických přírodních rezervací The Pan African Sanctuaries Alliance (PASA) v Johannesburgu. V národních parcích organizovaných PASA nacházejí velmi často útočiště zraněné nebo osiřelé opice. "Největší vliv na prudký pokles populace lidoopů má nelegální lov a konzumace šimpanzího masa, spolu s kácením lesů, ať legálním či neoprávněným, a nemoce," píše se ve zprávě vydané PASA.

"Situace je mnohem horší, než jsme předpokládali," říká Norm Rosenová, antropoložka z California Sate University-Fullerton a zároveň jedna z koordinátorů výzkumu. Výsledky výzkumu ukázaly dramatický nárůst počtu mláďat opuštěných svými rodiči. Podle Rosenové na každého šimpanze, který se ocitne v chráněné rezervaci, připadá 10 zabitých ve volné přírodě. V důsledku toho je podle ní možné, že šimpanz nigerijský zcela vyhyne v průběhu 17 až 23 let. Další tři poddruhy šimpanze mají v současnosti přece jen lepší vyhlídky, nicméně i tak se předpokládá, že zcela vymizí za 41 až 53 let. "Čísla z rezervací nelžou. Nemůžeme předpokládat, že by tak neměnný počet opuštěných mláďat neznamenal velmi vážné poškození populace volně žijících šimpanzů," říká Rosenová.

Šimpanzi žijí na západě, ve středu a na východě Afrického kontinentu. Devatenáct rezervací PASA zaznamenalo v posledních třech letech nárůst počtu šimpanzů o 50 %. V současnosti se starají o 670 šimpanzů. Tato studie je poslední z hlasitých hlasů na ochranu kolabující populace lidoopů jako jsou šimpanzi, šimpanzi bonobo, gorily a asijští orangutani. Budou-li nadále pokračovat stavby silnic, težebních táborů a ostatní infrastruktury na stejné úrovni jako dnes, do roku 2030 zůstane relativně nedotčeno pouze necelých 10 % pralesů, poskytujících životní prostor africkým velkým opicím, jak uvádí jedna ze studií OSN.

Zdroj: EcoMonitor

JAK MŮŽETE POMOCI?
Pomozte nám pomáhat
Platba PaySec
50 Kč
100 Kč
300 Kč
500 Kč
1 000 Kč
Partneři






Sponzoři
 




   

 

 
zapujcka



Partnerské organizace
 











spolecnost pro zvirata
 
Mediální partneři


 


 

 

 

Internetoví partneři


 

TOPlist